Jubileumi számadás

2013. január 4., péntek, Nyílttér

Ím, eljött a számadás ideje, kerek évforduló, amikor az ember olyan eseményt ünnepel, amiről rajta kívül csak az egykori fiatal feleség, édesanya, mostani négyunokás nagymama tudhat, akinek az év végi ünnepi készülődés közepette tán nem is jutott eszébe, hogy negyven esztendővel ezelőtt milyen sorsdöntő, nem éppen gondmentes esemény részese volt.

Amikor „zuvatolni” kezdték a lövétei vaskőbánya, alulírott munkahelyének közelebbi bezárását és a nem jövedelmező vasüzem jövőjének megkérdőjelezését, a családnak döntenie kellett. Ebbe a döntéshozatalba besegített a sport- és munkatárs T. M. is, aki az akkori vlahicai cukrászdában elmesélte a sepsiszentgyörgyi Helyiipari Vállalat új öntödéjében eltöltött esztendejét, s hogy ő is két gyerekkel vállalta a munkahely- és lakhelyváltoztatást. Döntöttünk. Sepsiszentgyörgyre költözünk. Vonzó volt az itt működő Állami Magyar Színház, az Udvarhely vármegyeihez hasonló éghajlat, a lakosság segítőkészsége, kedves modora, barátok, egykori osztálytársak véleménye, miszerint Szentgyörgy jó kicsi székely város a vasút és Brassó közelében, a székelyföldi viszonylatban példás sport- és művelődési élettel, az alig négyesztendős me­gyevezetőség köré gyűlt, jó hírnevű egyéniségekkel, a Megyei Tükörrel, költőkkel, szépírókkal, a zeneiskolával.
És jöttünk, nemcsak a szomszédos Hargita megyéből, de Maros megyei magyarok is, s még többen a moldvai megyékből, akik kérések, könyörgések nélkül költözhettek új tömbházlakásaikba, az állam még a költözködésüket is kifizette. Ekkor találkoztam először a pozitív diszkriminációval. De fiatalok voltunk, dolgoztunk, gyűléseztünk, sátoros ünnepeken felvonultunk, három váltást jártunk, gyertyát és petróleumlámpát gyújtottunk, amíg gyermekeink tanultak, sorban álltunk gázpalackért, vajért, tojásért, húsért. Havi egy szabad szombaton a Pacéra, a 4-es kilométerhez mentünk kirándulni, minifocizni, jártunk színházba, kiállításokra, író-olvasó találkozókra, és amikor a Golgota vendéglőben összegyűltünk, dicsekedtünk gyermekeink zenei, sport- és tanulmányi eredményeivel.
Felnőttek gyermekeink, érettségiztek, egyetemre jelentkeztek, mi pedig nyugdíjba vonultunk. Több időnk marad tévézni, olvasni, temetésre járni. Esztendőfordulón és Sepsiszentgyörgyre költözésünk negyvenedik évében egykori munkatársaimra, önzetlen jó barátaimra gondolok. Köszönöm Szentgyörgy, Háromszék, hogy négy évtizeddel ezelőtt el- és befogadtál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1801
szavazógép
2013-01-04: Nyílttér - :

Lelkigondozás helyett haszonszerzés (Szóvá tesszük)

Katolikus egyházunkban némely papok, mint például a kővári és a nyujtódi, nem Jézus tanítását követik, hanem az anyagi hasznot lesik még a temetésekből is, pedig társadalmunk számára hasznosabb lenne, ha a papok a lelkekkel, a tanítással foglalkoznának, és nem az anyagiakkal, mert népünkre ráférne a keresztény tanítás, és a legjobb tanítás a példamutatás lenne.
2013-01-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Mo­liére A fösvény című vígjátékát a nagyteremben ma 19 órától az Ábel-bérleteseknek játssza (helyet egyeztetni, jegyet váltani a szervezőirodában lehet). Rendező: Bocsárdi László.