Hírsaláta

2013. január 19., szombat, Belföld

MAGYAROK A ROMÁN KÜLÜGYBEN. Niculescu Tóni volt külügyi államtitkár kerül februártól Románia müncheni külképviseletének élére. Ő a harmadik magyar nemzetiségű személy, akire az utóbbi egy évben román külképviselet vezetését bízzák. Tavaly Salamon Márton László újságírót szaloniki főkonzulnak, Pataki Júlia volt parlamenti képviselőt pedig kenyai nagykövetnek nevezték ki. Salamon és Pataki kinevezése az RMDSZ javaslatára történt az Ungureanu-kormány mandátuma alatt.

„LEKÖTELEZETTEM AZ ÁLLAMELNÖK”. Az államfővel fenntartott kitűnő kapcsolataival kérkedett telefonon egy korrupcióval vádolt üzletember – derült ki a beszélgetés ügyészségi lehallgatási jegyzőkönyvéből, melyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Románia TV. A dokumentum szerint Puiu Po­po­viciu azt mondta egyik barátjának: Traian Băsescu a lekötelezettje, mert neki köszönheti, hogy 2004-ben nem tartóztatták le az úgynevezett Flotta-dosszié ügyében. Popoviciu azzal is kérkedett, hogy órákig tárgyalt hivatalában az államfővel, aki whiskyvel is kínálta. Az elnöki hivatal csütörtök este közleményben elutasította és kitalációknak nevezte az üzletember kijelentéseit. Traian Băsescu utalt arra, hogy a múltban bíróság elé állított vagy bűnvádi eljárás alatt lévő személyek már többször is próbáltak kedvező elbírálás reményében visszaélni a nevével.
MÁSODIK NYELVKÉNT KELL TANÍTANI A ROMÁNT A MAGYAR GYERMEKEKNEK. A román kormányok s a hatalomban sokáig szerepet vállaló RMDSZ mai napig nem tudott egyezségre jutni a tanügyminisztériummal, illetve a hazai politikummal, hogy a román nyelvet a kisebbségi iskolákban második nyelvként oktassák. A változtatás szükségessége annyira nyilvánvaló, hogy felvetődik: miért nem történt meg eddig? – teszi fel a kérdést Andy Hockley, egy kilenc éve Csíkszeredában élő, kilenc nyelven beszélő angol férfi, akinek lánya itt tanul, igen szorgalmas, nyelvérzéke is kitűnő, mégis nehezen bírkózik meg a román nyelvvel. (Szekely.blogspot.ro.)
KAPUN BELÜL IS VEREKEDIK A RENDŐR. Min­den ok nélkül megvertek egy magyar fiatalembert a szamosudvarhelyi rendőrőrsön. Szőcs Zoltán vállalkozó szerint a Szilágy megyei település rendőrőrsének parancsnoka ittas állapot­ban bántalmazta, és többször lebozgorozta. A Zsibó városától nyolc kilométerre fekvő községben január 9-én történt incidensről a sértett számolt be a Krónikának, jelezve, hogy feljelentést készül tenni a megyei törvényszéken. A megyei rendőr-főkapitányság viszont azt állítja, hogy a szamosudvarhelyi rendőrök törvényesen bilincselték meg, majd állították elő a személyi okmányai felmutatását megtagadó férfit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2013-01-19: Közélet - :

A román túsz kiszabadult

Egy román és két Fülöp-szigeteki túsz is biztonságban van, de legkevesebb tizennyolc külföldiről még nem lehet tudni, hogy életben van-e az algériai túszejtők fogságában – jelentették a külföldi hírügynökségek.
2013-01-19: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Elutasította a főügyészek kinevezését
Traian Băsescu tegnap elutasította két főügyész kinevezését. Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint az államfő úgy döntött, elutasítja Tiberiu-Mihail Niţu kinevezését a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék Ügyészségének főügyészi tisztségébe, illetve Ioan Irimie kinevezését a korrupcióellenes ügyészség élére.