Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megyei kórházAdósság nélkül zárták az esztendőt

2013. január 21., hétfő, Közélet

Közel harmincegyezer pácienst láttak el a sürgősségen, több mint huszonegyezer beutalt beteget kezeltek, és százezren fordultak meg a járóbeteg-rendelő szakorvosainál – ismertették a betegápolási tevékenység sarokszámait a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. András-Nagy Róbert menedzser és Antal Álmos orvosigazgató az elvégzett, illetve megkezdett beruházásokról is beszámolt – a megvalósítások tükrében a tavalyi esztendőt sikeresnek értékelték.
 

Tavaly az ortopédia osztályon ezerszáz műtétet végeztek, ebből százhuszonhat pro­tézisbeültetést (ötvenkét protézist az országos egészségügyi programból biztosítottak, negyvenegyet a kórház sa­ját bevételeiből, harminchár­mat a páciensek fizettek ki); hatszázhatvannyolc szem­len­cse-beültetés történt, száz­ki­lenc laparoszkópos epekőmű­tét. Nyolcvanhárom kiskorú anya szült a megyei kórházban, négyszázhuszonegyen kórházi ágyon haltak meg, legtöbben agyéri történések miatt. Ezerszáz kisbaba születését jegyezték – háromszáz kismama császármetszéssel szült –, tizenöt csecsemőt hagytak el az újszülött osztályon. Hatszáz­nyolc új daganatos és háromszázharminckét új diabéteszes beteget, valamint hetven új tébécés pácienst vettek nyil­ván­tar­tásba, kétszázhetvenegy személyt oltottak be veszettség elleni védőoltással.
A 2012-es esztendőt adósság nélkül zárta a megyei kórház, növelte műszerezettségét, és sikerült elindítania, illetve befejeznie néhány fontos beruházást – összegezhetőek a számok mögötti tények. A konszolidálási munkálatokkal is haladtak, bár ez nem látványos, a főépület alsó három szintjének megerősítését, korszerűsítését 85 százalékban befejezték, de még hátravan az építkezés folytatása a felsőbb szinteken az uniós támogatásból.
 Tavaly felszerelték az új komputertomográfot, amellyel eddig több mint hétszáz vizsgálatot végeztek – egész esztendőben majdnem négyszer ennyit –, új echográfot kapott a kardiológia osztály, laparoszkópot a nőgyógyászat, különböző orvosi műszereket vásároltak 920 ezer lej értékben. Az infra­strukturális beruházások között szerepel a víztisztító korszerűsítésének megkezdése, a csatornarendszer felújítása, egy új biztonsági víztároló létrehozása – mindezekre eddig 1,6 millió lejt költöttek a 4,45 millió lejes összértékből. Megkezdték a törvényszéki orvostan és a kórbonctan közös épületének felhúzását, befejezték a kórház központi raktárának építését, amire saját költségvetésből ötvenezer lejt fordítottak, százötvenezer lejjel a Santana Edile helyi építkezési vállalkozó járult hozzá. Korszerűsítették a tüdőkórház fűtéshálózatát, befejezték a gyermekpszichiátria modernizálását, elköltöztették a felnőtt fertőzőt, új élelmiszerraktárt, műhelyeket építettek. A tavalyi 7,8 millió lejes beruházásból 2,8 millió lejt fedezett a kórház saját bevételeiből, illetve támogatásokból, kétszázhúszezer lejjel a megyei, nyolcvanezerrel pedig a helyi önkormányzat járult hozzá a kiadásokhoz.
 A megyei kórháznak folyamatosan személyzeti hiánya volt tavaly is, a nyári pihenőszabadságok alatt nehezen oldották meg a helyettesítéseket, de azok helyett, akik 2012-ben mentek nyugdíjba vagy hagyták el a kórházat, sikerült munkatársakat alkalmazni: hét orvost, egy biológust, egy biokémikust, kilencvenegy asszisztenst, tizenhárom ápolót, egy beteghordozót vettek fel, és öt új rezidens orvos érkezett. A megfelelő minősítés hiányában a laboratóriumi vizsgálatokra tavaly sem köthettek  szerződést a megyei egészségbiztosító pénztárral – ez az állapot idén sem változik –, és bizonyos szakokon marad az orvoshiány, ami miatt az érintett területeken a járóbeteg-rendelőkben zsúfoltságra, a kórházi beutalásoknál várólistára lehet számítani.
A nyolcszázkilencven alkalmazottat foglalkoztató kórház menedzsere úgy véli, számukra sikeres volt a tavalyi esztendő, mert nemcsak a biztosítóval kötött szerződést tudták teljesíteni, hanem beruházásokat is végeztek anélkül, hogy adósságot halmoztak volna fel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2013-01-21: Közélet - Iochom István:

Öregotthont terveznek Kézdivásárhelyre

Munkaülést tartottak Kovászna Megye Tanácsának és Kézdi­vásárhely Polgármesteri Hivatalának vezetői a céhes városban. Na­pi­renden a hulladékgazdálkodás, a megyei és városi gyermekjogvédelem és szociális rendszer, a kézdivásárhelyi öregotthon munkálatainak elkezdése, a műjégpálya sorsa szerepelt.
 
2013-01-21: Közélet - :

Korniss Péter fotóművész kapta a Kölcsey-díjat (A magyar kultúra napja)

Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet; a Kölcsey Társaság által alapított elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át Szatmárcsekén tegnap.