Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A siker koronája

2007. december 21., péntek, Nyílttér
Az RMDSZ miniparlamentjének, vagyis a Szövetségi Képviselők Tanácsának legutóbbi ülése egypár komolyabb napirendi pont kivételével (elnökválasztás) ismét csak tereferévé, lényegtelen beszélgetéssé alakult, semmi olyan konkrét dolgot nem hozott, amit az erdélyi magyarság elvárt volna.

Azonfelül, hogy a háromszékieket bírálták az EP-választásokon kinyilvánított akaratuk miatt, nem maradt el az egyház, az RMDSZ területi elnökeinek elmarasztalása sem, sőt, Frunda szenátor úr szerint a ,,kétkulacsosok", árulók ,,felszínre jövetele" sem. Ha sorrendben vesszük a dolgokat, tudjuk, miről is van szó. Elsősorban a sajtó hibás — és itt Háromszék független napilapjára gondolok, és ismétlem: független napilap azért, mert az emberek véleményét úgy tükrözi, úgy mutatja be rovataiban, ahogy azok írták, kinyilvánították. Másodsorban az egyház, amit azért bírálnak, gondolom én, mert helyet adott, nem a templomban, csak a templom előtti téren Tőkés László püspöknek a kampány idején. Harmadsorban hibásak a háromszéki területi RMDSZ-elnökök (alsó-, felső-, erdővidéki) azért, mert nem volt jó a mozgósítás az RMDSZ-jelöltek érdekében. Maga a szövetségi elnök is meggyőződhetett arról, hogy a polgármesteren, tanácstagokon és néhány iskoláson kívül nem sokan verték le egymást a kampánytalálkozókon. Miért hibás ezért egy területi RMDSZ-elnök? Van egy ide illő szép magyar mondásunk: ,,Könnyű Katit táncba vinni, ha ő is akarja." De ha nem akarja?

Az a kijelentés, hogy a tisztogatást nem fent, hanem lenn kell kezdeni, nem igaz, fordítva, fentről lefelé kellene haladni.

A november 25-i választás előtt még nem tudtuk, hogy lesznek-e képviselőink az Európai Parlamentben a magyarság véleménymegosztása miatt, de utána, a siker láttán azt gondoltam — és hittem is benne —, hogy Isten velünk van. Már láttam, hogy megjött valójában a megbékélés pillanata, a tárgyalások megkezdése, az erdélyi magyarság egy karámba való terelése. Sajnos, ez az öröm csak pár napig tartott, ismét jöttek az övön aluli ütések mindkét fél részéről. A legdurvább talán mégis Frunda György volt, aki szerint Tőkés László nem is akart EP-képviselő lenni, csak az erdélyi magyarság megosztása volt a célja — és ha már kikerülnek Brüsszelbe, nem fog úgysem találni a szó, nem egyforma nyelvet beszélnek. Hát, úgy adta az Isten, nem is kell még együtt utazniuk a repülővel sem, hisz a Frunda jelölése az RMDSZ-lista elején csak egy átjáró volt a folyón, jól tudta ő már eleve, hogy az ő helye Strasbourgban van, és nem Brüsszelben — de mint Európában jártas, volt jó politikus, ismert az emberek körében egykori tevékenysége miatt, s az RMDSZ-jelölteket ő vitte a győzelemre, ámbár hagyjuk most ezt.

A kiegyezés, az együttműködés létrejöhet az RMDSZ részéről a MPP-vel, Tőkéssel és más civil szervezetekkel a jövőben, de a szövetségi elnök szerint csak feltételekkel. Hogy mik ezek a feltételek, nem tudni, de annyi bizonyos, amit Markó úr személyesen is tapasztalt: hogy Székelyföldön az emberek türelmesek, furfangosak, megértőek, de akkor vágnak vissza, amikor másoknak a legrosszabbul esik. Azok a gondok, amelyeknek megoldását már sok éven keresztül várják, csak minden negyedik évben kerülnek újra meg újra előtérbe, majd mindenre ismét csend borul, mert ,,ez most nem időszerű, egyik percről a másikra nem lehet megoldani" stb. Az elmúlt tizenhét évbe már sok perc belefért!

Végezetül: Markó Bélának a feltételekkel kapcsolatos kijelentésére Kelemen Hunor meg is adta a választ: ,,Ha nem jön össze egy megegyezés, ez annyit jelentene, jövőben az önkormányzati választásokon szembemegyünk a gyorsvonattal."

Hozzáfűzném, hogy ez lehet még expresszvonat is.

Lőrincz Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2007-12-21: Nyílttér - x:

A legutóbbi SZKT-ülés margójára

Különböző újságok beszámoltak e fórumon részt vevők felszólalásairól, vitáiról, az EP-képviselői választások eredményeiről, az RMDSZ-es kudarcok miatti bűnbakkeresésekről, különösképpen Székelyföldön, és leginkább Háromszéken. És természetesen a hogyan továbbról is.
2007-12-21: Riport - B. Kovács András:

Karácsony a műveseállomáson (Tíz éve ment és éltet)

A betegek kezelés közben a Duna TV-t nézik
Meghitt, hagyományossá nemesedett karácsonyi ünnepség köszönti év végén a kezelteket a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban működő Sancta Maria műveseállomáson.