A székely slam nem nyeszlett!

2013. február 9., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Először is: mi is az a slam poetry? Jó kérdés, mert a műfajt még nem nagyon ismerik mifelénk, és jó azért is, mert nehéz megválaszolni. Most megpróbálom, azért, hogy legyetek kíváncsiak.

A slam poetry az 1980-as években Amerikából, pontosabban Chicagóból indult. Azért jött létre, hogy ne csak a szűk irodalmárréteg „publikálhassa” szövegeit. Marc Smith nevéhez fűződik, ő volt az események elindítója. A slam lényege, hogy az előadók saját szöveget mondanak, ezzel együtt nem csak sima felolvasóest. A slammerek általában különböző színpadi elemeket vagy hangsúly-, illetve szójátékokat használnak. A szövegek műfaja sem kötött, lehet rímekbe szedett alkotás, de akár félpróza is. Nagyon szabad műfaj, tulajdonképpen nincsenek is szabályok, vagy ha vannak, akkor azok házi szabályok, a slamnek nincs megírt szabálykönyve. Leg­álta­lá­nosabb, „eredeti” formája az open mic, aminek lényege, hogy bárki előadhatja szövegeit. Másik elterjedt ága a theme slam, amelyben a slammereknek előre megadott témában kell verselniük.
A sepsiszentgyörgyi slam pedig... Az onnan indult, hogy Er­vin­nel (Morar Ervin) régebb hallgatunk interneten slameket, követjük az eseményeket, amennyire lehet, augusztus végén pedig Maros­vásárhelyre stop­poltunk, ahol Simon Márton, Zá­vada Péter és Pion István slamelt a Látó szépirodalmi folyóirat szer­vezésében. Jobb volt, mint felvételeken. Sokkal jobb. Össze­néz­tünk, és azt mondtuk: ezt nekünk is el kell indítanunk! Köz­ben ősz elején Kolozsváron elkezdték a Slam Poetry Erdélyt, de lassan nekünk is haladt a dolog, november 23–24-ére össze is jött: pénteken filmvetítés, szombaton pedig az első Szent­györgy Slam-est. Decem­berben a wUnderben verseltünk, ahol meghívtak a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör egyik estjére is, ez február vége felé esedékes.
Egy hét múlva pedig itt a következő esemény: a Mikes Slam! Pénteken, február 15-én este a Mikes Kelemen Líceum dísztermében slamelünk: Albert-Nagy Örs, Bartha Loránd, Csinta Áron, Ferentz Anna Kata, Kiss Tamás, Kocsis István, Komán Attila, Morar Ervin és Müller Henrietta. Nagyon komolyan mondjuk: hozzatok verset, és gyertek hallgatózni is, mert szeretnénk, ha élne ez a műfaj itthon! Írjatok, emberek, mert novemberben komolyan mondtam: „ne legyetek slamtelenek, itt slamet slamér’, me’ ha nem adsz jelt magadról, az élet kilóra lemér!”

Csinta Áron

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2013-02-09: Kovakő - diákmelléklet - :

Modern mese a Mélabús Tornyok Városából (Könyvajánló)

Még múlt év novemberében olvashattuk, hogy megjelent Bogdán László, a Háromszék főmunkatársának legújabb, Münchhausen báró kalandjai a Mélabús Tornyok városában című kötete. Akkor a szerző rövid betekintést nyújtott a mű keletkezésének folyamatába. Írása még az 1969-es években kezdődött, aztán többszöri átdolgozás után született meg a keménykötéses változat, mely­nek hangulatát Siklódi Ferenc illusztrációi fokozzák.
2013-02-09: Kovakő - diákmelléklet - :

Robert Yugovich: Olja

A magyarországi Végső Vár Alapítvány támogatójának, Robert Yugovich volt maffiavezérnek újabb kötete jelent meg. Olja Popescu Moldovából származó, csinos, serdülő lány, akinek sorsát Gorcu falu papja választja ki, s ez elindít életében egy láncreakciót: sosem lehet önálló, folyamatosan pénzért adják-veszik, akár a piacokon seftelő lókupecek, feldicsérve portékájukat. De vajon hogyan tűri ezt a kislány, később pedig a temperamentumos nő?