Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Helyi ízek vonzásában

2013. február 12., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Egyre nagyobb sikernek örvend Kézdivásárhelyen a helyi termékek vására, hónapról hónapra nő a kereslet és kínálat egyaránt. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, nemcsak ott, de a megye más városaiban is lenne helye a hasonló kezdeményezésnek.

Szaporodnak az üzletek szűkebb, tágabb környezetünkben, mindent behálóz a globalizáció, egyre több bevásárlóközpont tűnik fel, mind gazdagabb árufelhozatallal. Lehet indiai, kínai kaját venni, van francia sajt, német kolbász, olasz laska, szinte bármi. S ahogy nő a kínálat, mintha újra és mind jobban értékelni kezdenénk a hazai ízeket, az otthon készített termék minőségét, mintha ismét (vagy egyre inkább) fontos lenne, mi kerül az asztalra, mennyi vegyszer, színezék mérgez bennünket, családunkat. Divat lett ismét a befőzés, nemcsak olcsóbb – sokszor talán nem is jön ki kevesebb pénzből –, de tudjuk, mi kerül a lekvárosüvegbe, savanyúságba, s egyre többen vágnak disznót, vagy töltenek legalább kolbászt, szalámit. Aki teheti, mert van egy tenyérnyi udvara, csirkét nevel, hogy ne az agyontápozott, ízetlen üzleti húst, kétes minőségű tojást kényszerüljön fogyasztani, s szaporodnak a konyhakertek is, tavasztól őszig a piacon sokan tudatosan keresik a helyi termelők – lehet, nem annyira mutatós, de sokkal jobb ízű – zöldségét, gyümölcsét.
Hargita megyében kezdték kiépíteni a helyi termékek piacát, s mivel hála Istennek, a jó példa ragadós, Kézdivásárhely is meghonosította, immár havi rendszerességgel. Mindez azért is jelentős, mert egyre több példa igazolja: komoly üzleti lehetőség rejlik egy-egy ötlet mögött. Családok megélhetését tudja biztosítani egy helyi lekvárfőző kisvállalkozás, sajtkészítő műhely, szorgalom, leleményesség, bátorság és néhány merész ötlet szükségeltetik, s viszik az árut, mint a cukrot. Ha nő az igény, már van értelme bővíteni a kínálatot, s ha nemcsak a szomszédok, ismerősök érdeklődnek, hanem a boltokban is keletje lehet, érdemes végigjárni akár a hivatalos, igen bürokratikus utat. Előbb helyi fogyasztók éltetik a helyi kisvállalkozást, amely ily módon nőhet, fejlődhet, s végül nemcsak tulajdonosát, de szűkebb pátriáját is gazdagíthatja.
Úgy tűnik, szerencsés most a csillagok állása, láthatjuk, nagy az érdeklődés, így biztatásra, esélyre, lehetőségre van szükségük a helyi kisvállalkozóknak, gazdaembereknek. Piacra mindenekelőtt a kézdivásárhelyihez hasonló vásárokkal – de például értékesítési szövetkezet létrehozatalával is segíthetnék őket. Hiszen a térség jövőjét éppen az ilyen jellegű kezdeményezések határozhatják meg, a helyi ízek mind gazdagabbá tehetik Székelyföldet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2013-02-12: Elhalálozás - :

Részvétnyilvánítás

Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak özv. MÁTHÉ ERZSÉBET ny. tanítónő elhunyta alkalmából.
Tanítványai, valamint Aranka lányának egykori osztálytársai és barátnői, Jutka és Anikó
4263755
Főhajtással búcsúzunk iskolánk egykori történelemtanárától, a Pro Urbe-díjas TIBOLDI ZOLTÁNTÓL. Kiváló szakmai tudás, lelkiismeretesség, pontosság, alázat és segítőkészség vezérelte pedagógusi pályáján. Azon mikós tanárok sorában állt, akik számunkra a jelent építették, örökségként ránk hagyták az adni tudást és azokat a szellemi értékeket, amelyek örök érvényűek. Emlékét megőrizzük. Őszinte részvétünket fejezzük ki gyászoló családjának.
A Székely Mikó Kollégium munkaközössége
223
2013-02-12: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Illyefalvi apró győzelmek

A sepsiszéki Alvég – Illyefalva, Sepsiszentkirály és Aldoboly térsége – patinás őstörténetével, épített örökségével, nemkülönben szellemi és kultúrtörténeti hagyatékával, sok szempontból figyelemre méltó, hasznos gazdasági és oktatási programjaival hívja fel magára a figyelmet. Fodor Imre polgármester év eleji beszélgetésünk során utalt arra, a vidékfejlesztési program ré­vén van remény, hogy járhatóak legyenek az utak, utcák, megújuljanak Aldo­boly és Sepsiszentkirály kultúrházai, vendégforgalmi látnivalóvá varázsolják a szentkirályi kőhidat, beindíthatják a gyerekek számára megpályázott délutáni programot.