Hírsaláta

2013. február 14., csütörtök, Belföld

KÉT KÖZGYŰLÉS, EGY ELNÖKVÁLASZTÁS. Egyet­len RMDSZ-közgyűlés lesz Marosvásárhelyen, amelyet az országos és megyei alapszabályzat, illetve a megyei szervezet különböző testületeinek döntései alapján szerveznek meg – jelentette ki Kovács Péter a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet újjáalakulása körüli visszás helyzet kapcsán, és lőn.

A marosvásárhelyi RMDSZ közgyűlése tartózkodás és ellenszavazat nélkül választotta elnökké az egyetlen jelöltet, Peti Andrást, a szövetség városi tanácsi frakciójának vezetőjét. Csapata az általa kedvelt öt ügyvezető alelnökből tevődik össze. Az ellenszervezet szerint – melyet Kovács István és Vass Levente neve fémjelez – antidemokratikus döntés született, ezért azonos időpontban másik ülést tartottak. Bár a fórumon mintegy 250 személy vett részt, előzetes feltételezések ellenére elnökválasztásra nem került sor. A jelenlevők megszavazták, hogy egy esetleges újabb közgyűlésen Kovács Istvánt, a marosvásárhelyi 7-es körzet elnökét támogatják majd a városi elnöki pozícióért folytatott versenyben. A gyűlés során több ízben elhangzott, hogy ők is a szervezeten belül képzelik el jövőjüket. Sok kritika érte ugyanakkor az RMDSZ országos vezetését – „azokat az embereket, akik, miután az önkéntes alapon dolgozó aktivisták munkája révén jutnak mandátumhoz, köszönet helyett figyelmen kívül hagyják az alulról jövő hangokat”. (Transindex)
BĂSESCU SZOKNYÁBAN? Elena Udrea kedden bejelentette, a Demokrata Liberális Párt elnöki tisztségére pályázik. Elmondása szerint képes Victor Ponta, Crin Antonescu és Dan Voiculescu méltó ellenfeleként fellépni. „Egy olyan pártot kívánok építeni, amelyről egyetlenegy politikai ellenfél sem mondhatja azt, hogy halott. A párt jövőjéért, nem pedig a múltja ellen indulok az elnöki tisztségért” – nyilatkozta az újságíróknak. Vic­tor Ponta miniszterelnök szoknyás Băsescunak nevez­te Udreát. (Hotnews)
ELBOCSÁTJÁK A FALUSI POSTÁSOK FELÉT. A Román Posta átszervezése és tervezett privatizációja ellen tüntetett a vállalat mintegy 1500 alkalmazottja Bukarest­ben. A Román Postát júniusig tőkeemeléssel, egy stratégiai befektető bevonásával kívánja a bukaresti távközlési minisztérium privatizálni. A postások szakszervezetének állítása szerint tavaly a 32 ezer alkalmazott közül 700-at bocsátottak el, és idén újabb 4000 postástól készül megválni a cég. Az érdekképviselet úgy értesült, hogy az átszervezés során valamennyi falusi postahivatalt bezárják Romá­niában, és megfeleződik a városi postahivatalok száma is. Az ország minden tájáról érkező tüntetők Dan Nica távközlési miniszter lemondását követelték. (Hotnews)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2013-02-14: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Huszonhárom alkotmánymódosító
A parlament megszavazta tegnap az alkotmánymódosító bizottság összetételét. A huszonhárom tagú testület elnöke Crin Antonescu, az RMDSZ részéről a bizottság munkájában Máté András Levente parlamenti képviselő vesz részt.
2013-02-14: Közélet - Hecser László:

Óriás hóember Erdőfülében

Tavaly januári teljesítményüket múlták felül az er­dő­fülei fiatalok: ismét ők állították fel – minden va­ló­szí­nűség szerint – Erdély legmagasabb hóemberét. Az 5,75 méteres alkotást hétfő délután ké­szítette el közel negyven fiatal.