Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Visszapillantó

2007. december 27., csütörtök, Máról holnapra

2007 minden valószínűség szerint a megoldhatatlan problémák éveként vonul be a történelembe.

A válságövezetekben, a Közel-keleten, Irakban, Afganisztánban továbbra sem sikerült rendet teremteni, meghonosítani az amerikai demokrácia eszményeit. Továbbra is, az egész esztendő során folytatódtak az esztelen terrorista merényletek. Irakban még karácsony szent ünnepén is bombák robbantak. Nem sikerült leállítani az iráni atomprogramot, noha itt is történtek feltűnő események, a CIA hivatalosan is elismerte, hogy az állítólagos készülő iráni atombomba csak egy fantom, szó sincs erről. Itt mintha közeledett volna egymáshoz az orosz és az amerikai álláspont, noha az iráni átláthatatlan atomprogram bizonyára még sok fejtörést okoz a világnak.

Apropó Oroszország: megvoltak a választások, Putyin pártja elsöprő fölénnyel nyert, s a leköszönő elnök kijelölte utódját is, azzal a feltétellel vállalja a miniszterelnöki posztot, ha meg is választják, amihez, ismerve az orosz viszonyokat, nem férhet kétség. 2007 Oroszország megerősödését hozta nemzetközi színtéren, Putyin vélhetőleg azért örvend hazájában oly hatalmas népszerűségnek, mert sok orosz szemében ő az a politikus, akinek sikerült visszaállítania Oroszország megtépázott nagyhatalmi státusát.

Megoldhatatlannak látszik a koszovói helyzet is, mint ismeretes, a többségében albánok lakta tartomány tavaszra szeretné kikiáltani függetlenségét, s elszakadni Szerbiától. Az unió nem tudott egységes álláspontot kialakítani az ügyben, sok tagország számára Koszovó függetlensége precedenst jelenthet (azt, gondolom, nem kell magyarázni, hogy kiknek, és miért), s ha az ENSZ elé kerül ismételten az ügy, várható, hogy nem csak az oroszok, de Kína is a tartomány elszakadása ellen voksol.

Megszavazták az uniós államok viszont az elpuskázott európai alkotmány helyére lépő lisszaboni szerződést, de még mindég kétséges, az Európai Unió képes lehet-e betölteni státusából adódó nagyhatalmi szerepkörét, sok múlik az elszántságon s az Egyesült Államokkal való viszony normalizálásán is.

Megoldatlan továbbra is a kurd kérdés, annál is inkább mert az erőszakos Törökország a kurd gerillákat ,,megbüntetendő", az év utolsó heteiben többször is megsértette Irak légterét, bombázva a kurd állásokat, sőt, több alkalommal a török katonai alakulatok is behatoltak — az iraki kormány és az Egyesült Államok minden ellenkezése dacára — iraki kurdok lakta területre. A kérdést bonyolítja, hogy egy NATO-tagállamról van szó. Mivel az Egyesült Államok már a közelgő elnökválasztás lázában ég, Amerika nem tett drasztikusabb lépéseket, minden az új elnök személyén és kialakítandó külpolitikáján múlik majd...

Éreztette áldatlan hatásait a klímaváltozás, de itt sem született egységes álláspont, noha a felmelegedés várhatóan tovább tart, a nagy szennyezőket (az Egyesült Államokat, Kínát, Indiát) nem sikerült rávenni egy kis száraz önmegtartóztatásra…

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2007-12-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Minden ház elkelt

Már októberben kitehették a ,,megtelt" táblát a háromszéki panziósok — aki tehát most kezdi keresni az esztendőforduló megünnepléséhez a helyszínt, már csak abban reménykedhet, hogy mindig vannak az utolsó héten visszalépők.
2007-12-27: Közélet - x:

Nyilatkozatban ítélné el a Molotov—Ribbentrop-paktumot

Megtörténhet, hogy a kommunizmust elítélő tavalyi nyilatkozathoz hasonlóan Traian Băsescu államfő a parlamentben nyilvánosan ítéli majd el az 1939. augusztus 23-án megkötött Molotov—Ribbentrop-paktumot is, amelynek nyomán a Szovjetunió megszállta a mai Moldovai Köztársaság területét.