Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megölték Benazir Bhuttót

2007. december 28., péntek, Közélet

Merénylet végzett Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetővel tegnap, miközben Ravalpindi városában egy választási gyűlésen beszédet mondott.

A BBC azt írja, hogy a támadó nyakon lőtte, majd felrobbantotta magát. A merénylet helyszínéről Bhuttót kórházba szállították, ahol pártjának egyik tagja szerint helyi idő szerint 18 óra 16 perckor (14 óra 16 perckor) hunyt el. A rendőrség szerint a robbantásban legkevesebb tizenöten meghaltak, és sokan megsérültek. Sokáig nem lehetett tudni, hogy Bhuttót merénylő lőtte-e le, aki ezután felrobbantotta magát, vagy az öngyilkos robbantó mellényére erősített, a detonációval szétrepülő golyók végeztek vele. A helyszínen készített felvételeken látszik, amint Bhutto a gyűlésről távozva beszáll jól őrzött autójába. A CNN rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy a támadó motorbiciklivel hajtott a politikus járművének a közelébe, majd felrobbantotta magát. A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Musarraf, aki puccsal szerezte meg a hatalmat Pakisztánban nyolc évvel ezelőtt, november végén mondott le a hadsereg vezetéséről. Ez volt a feltétele annak, hogy továbbra is ő vezethesse az országot. Évekig az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese volt a térségben, és támogatta az USA terrorizmus elleni háborúját is. Tavaszra azonban Pakisztánban is jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok, sőt, az al-Kaida is bevette magát az ország északkeleti, hegyvidékes térségébe. Musarrafot többször azzal vádolták, hogy kettős játékot játszik: kiáll az USA mellett, miközben nem lép fel minden eszközzel a radikálisokkal szemben. Hatalmának meggyengüléséhez azonban hozzájárult az is, hogy a nyáron nyíltan szembefordultak vele a radikálisok, akik egy mecsetet is elfoglaltak. Musarraf úgy próbálta megtartani hatalmát, hogy hozzájárult a még mindig népszerű Bhutto hazatéréséhez. Bhutto októberi hazatérése idején felröppentek olyan hírek, hogy a két vezető hatalommegosztásról egyezkedik — Musarraf elnök lenne, Bhutto pedig kormányfő —, ám Musarraf november 3-án rendkívüli állapotot vezetett be, és öt napra rá házi őrizetbe helyeztette az ellenzéki politikust, szinte teljesen elszigetelte a külvilágtól. A házi őrizetet egy nappal később feloldották, november végén pedig Bhutto jelöltette magát a januári választásokra.

Benazir Bhutto — aki kétszer is vezette az országot miniszterelnökként a nyolcvanas-kilencvenes években — nyolcéves száműzetés után tért haza idén ősszel Pakisztánba. Ő volt a világon az első olyan nő, aki muszlim országot irányított, és ő vezette ki 1988-ban a katonai diktatúrából Pakisztánt. Sokan ezt várták tőle a 2008. januárra kiírt választásokat követően is. 2007. október 18-i hazatérésének célja ugyanaz volt, mint 1988-ban: győzelemre vezetni pártját egy hosszú kihagyás után megtartott szabad választáson, és a katonai diktatúrából ismét demokrácia felé terelni az országot. Hazatérésekor azonban rögtön merényletet hajtottak végre ellene: öngyilkos merénylők robbantottak az őt szállító jármű közelében, 136 ember meghalt, közel félezer megsérült, de Bhutto — akkor még — megúszta. Erőszakos halálával osztozik édesapja és két bátyja sorsában: apját katonai diktátor akasztatta fel 1979-ben, két bátyja közül az egyiket 1980-ban Franciaországban, a másikat 1996-ban Pakisztánban gyilkolták meg tisztázatlan körülmények között.

A BBC szerint Bhutto számos híve ahhoz a kórházhoz vonult, ahova a politikust szállították. Bhutto támogatói Pervez Musarraf pakisztáni elnök távozását követelik. Mussaraf rendkívüli tanácskozásra hívta össze kormányát és a hadsereg vezetőit, majd felszólította az ország lakosságát: őrizze meg nyugalmát, hogy ,,meghiúsíthatók legyenek a terroristák aljas tervei". Több városban máris voltak erőszakos akciók, miután nyilvánosságra jutott az ellenzéki vezető halálhíre, Peshawar városában a rendőrök csak gumibot és könnygáz bevetésével tudták megfékezni Bhutto feldühödött híveinek demonstrációját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rövidesen rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa az öngyilkos merénylet nyomán kialakult pakisztáni helyzetet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 617
szavazógép
2007-12-28: Máról holnapra - Bogdán László:

Két szomszédvár

A román belpolitikát a mögöttünk hagyott esztendőben (is) a két szomszédvár, a Cotronceni-palota és a Victoria téri palota gazdái, az államfő és a miniszterelnök egyre kilátástalanabb és áldatlanabb küzdelme jellemezte.
2007-12-28: Közélet - x:

Sólyom László visszadobta az egészségbiztosítási törvényt

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az egészségbiztosítási törvényt Sólyom László magyar köztársasági elnök, mert szerinte súlyos hibák történtek az elfogadásakor, és nincsenek megnyugtató garanciák arra, hogy egyes betegek nem szenvednek majd hátrányt.