Két kiállítás a MagmábanFotográfiák, szörnyek, metaforák

2013. március 9., szombat, Közélet

Két remek tárlat nyílt csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben: előbb Molnár Zoltán Erdély, Moldva (1996–2012) című fotókiállítását, majd Baász Orsolya és Szabó Lehel Családban marad című anyagát mutatták be.
 

  • Kispál Ágnes Evelin, Egyed Péter, Szabó Lehel és Baász Orsolya.  Albert Levente felvétele
    Kispál Ágnes Evelin, Egyed Péter, Szabó Lehel és Baász Orsolya. Albert Levente felvétele

Molnár Zoltán fotográfus Magyarországról jár vissza rendszeresen Erdélybe, fekete-fehér dokumentarista fotóiból állította össze Fényer­dők című, nemrég megjelent albumát. Képei­nek egy részét bemutatja a Magmában, illetve egy bővített sorozatot le is vetített, melyhez igen találó zenei háttérrel szolgált Emil Gherasim gitárművész. Karakteres fekete-fehér fotográfiái egy másik, kevésbé fennkölt Erdélyre villantanak, nem tündérországot, hanem nyers, megrázó valóságot mutatnak (kiskapusi hétköznapokat például), ennek ellenére fotóin – miként ő maga megfogalmazta – szegénységben, de mél­tóságteljesen élő, egyszerű emberek jelennek meg. Kép­anyaga egy­séges, stílusa kiforrott, sorozata fotóesszévé erősödött. A könyvbemutatón a fotográfussal Vetró Barnabás beszélgetett, s mint Molnár elmondta, mesterének tekinti az évekkel ezelőtt, egy rétyi falunapi kiállításon nálunk is bemutatkozó budapesti fotóst, Benkő Imrét.
A második, egy órával később nyílt kiállítás tematikus címe Családban marad – azaz művészpárok együtt mutatkoznak be –, az első kiadáson két szentgyörgyi alkotó, Baász Orsolya és Szabó Lehel alkotásai láthatók. Tár­latukat Egyed Péter kolozsvári filozófus nyitotta meg, aki a művészcsaládok kapcsán megjegyezte: ilyen esetben rendkívül erős alkotói erőtér jön létre, az együttélés művészeti szimbiózissá alakul. Részletesen elemezte a termekben kiállított munkákat, hangoztatván, hogy Baász Orsolya művészetében nagyon mélyen, genetikusan van benne édesapja, Baász Imre egy-két korszaka, aztán ösztöneinkhez, érzelmeinkhez szóló irányvonalait elemezte. Alap­kér­dése a test a világban, alakzatrendszerét em­berek, bikák, monstrumok határozzák meg, újabban az erős struktúrák nyersességét meditatívabb művek oldják. Ezzel szemben Szabó Lehel a pop-artos világ felé közelít, alkotásai mindenikén található egy kis feladvány, egy metafora, mintegy azt üzenve: foglalkozzunk a kérdéssel, ne menjünk el mellette, de sajátos, poszterszerű képi rendszerében sok a játékosság, a humor. Mindkettejük álláspontja erősen egzisztencia-értelmező, világhoz való viszonyukban nagyon tudatosak – összegezett Egyed Péter.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-03-09: Közélet - Bokor Gábor:

Elégedetlenségek a líceumban (Kovászna)

Borzolja a kedélyeket a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum végzős osztályainak tablóterve. Az elképzelés szerint a tanulók és tanáraik fényképeinek hátterében Kőrösi Csoma Sándor arcképe és stilizált életútja jelenne meg. Ezt kifogásolja a román tagozat két, kicsengetés előtt álló osztályközössége. Felvetették, ők akár külön tablót is készítenének.
 
2013-03-09: Közélet - :

Patakszabályozás Felső-Háromszéken

Uniós pénzből valósul meg a közeljövőben a Kászon patakának szabályozása – értesült az illetékes minisztériumtól Kovács Ödön megyemenedzser.