Tavaszi fáradtság ellen

2013. március 18., hétfő, Életmód

A tavaszi fáradtság nem betegség, egyszerű hiányállapot okozza: tél végére kimerülnek a szervezet vitamintartalékai és ásványianyag-raktárai.

  • A kivirágzott aranyesőbokrok messziről hirdetik, megérkezett a tavasz a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba is 						           Albert Levente felvétele
    A kivirágzott aranyesőbokrok messziről hirdetik, megérkezett a tavasz a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba is Albert Levente felvétele

Ráadásul ezzel egy időben a salakanyagok is felhalmozódtak a szervezetben – hiszen télen valószínűleg mindenki hajlamos nehezebb táplálékok fogyasztására. Emellett a tavaszi légnyomásváltozások is megviselhetik az idegrendszert, fejfájást, feszültséget okozhatnak.
A tavaszi fáradtság leggyakoribb tünetei: kimerültség, általános gyengeség, napközbeni aluszékonyság.
A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az év minden szakaszában rendkívül fontos. Ha tavasszal az ajánlott 2–2,5 liter folyadéknál kicsivel többet iszunk, segít megszabadulni a tél során felgyülemlett méreganyagoktól.
Érdemes a tavaszt egy salaktalanító, tisztító kúrával kezdeni, nem feltétlenül léböjttel, de három napot mindenképpen jó rászánni.
Ha sikerül száműzni a felhalmozódott salakanyagokat, testünk felfrissül, elmúlik a krónikus fáradtság, amelynek okozója elsősorban a vitaminhiány. Az immunerősítő, sejtvédő C-vitaminnal felturbózható a szervezet, és gyorsan meg lehet szabadulni a kimerültségtől. Tabletták helyett fo­gyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, minél több citrusfélét, zöldpaprikát, csipkebogyót, savanyú káposztát.
A szaunázás is erősíti az immunrendszert azáltal, hogy felpezsdíti a vérkeringést, beindítja a test méregtelenítő folyamatait.
Télen D-vitamin-tartalékaink kimerülhetnek, pótlásához napsugárra van szükség, érdemes tehát több időt a szabadban tölteni, ami azáltal is jó hatással lehet, hogy ilyenkor megfigyelhetjük a természet ébredését.
(a www.femina.hu nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2013-03-18: Életmód - Fekete Réka:

Segítség beteg családtagot gondozóknak (Támogatócsoport)

Találkoztam olyan asszonnyal, aki elmondta, korábban arra gondolt, amikor nyugdíjba megy, az unokáira fog vigyázni, viszi őket óvodába, de most mégsem teheti ezt, mert gondozza az idős, beteg családtagot, akár kettőt is egyszerre egy háromszobás tömbházlakásban. Életét teljesen ennek áldozza, reggelente, még mielőtt magával foglalkozna, ellátja az időseket, utána mosakszik, reggelizik – mesélte Vetró B. Enikő szociális szakértő, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány munkatársa, aki idős betegeket gondozó hozzátartozók támogatócsoportjának elindítását kezdeményezte az alapítványnál, és csütörtökön tartja az első találkozót a jelentkezőkkel.
 
2013-03-18: Életmód - :

Természetesen a csillogó hajért

Ahogy a bőrnek, tavasszal a hajnak is elsősorban hidratálásra van szüksége, de a vitaminok is jó hatással vannak a haj felfrissülésére.