Szilveszteri pisztrángok

2008. január 3., csütörtök, Faluvilág

Rózsa László haltenyésztő mester zsákmánya

Kérdezem Rózsa Lacit, az ojtozi pisztrángtenyészet mindenesét, miközben a hosszú nyelű kiemelő hálóval a medence jegén vágott lékbe merít, és kiemel ötven-hatvan pisztrángot, hogy mikor evett életében először halat.

Nevetve mondja: ahogyan a szájam kitátottam. V. Rózsa József gyermekei a pisztrángtenyészet medencéi, az ikrakeltető és ivadéknevelő mellett, a mostani vastag hópaplan alatt melegedő formás házban nőttek fel, az Ojtoz vizét a derítőtóba, majd onnan a medencékbe zubogtató vízesések zenéjét hallgatva. A halastavak felé utat mutató fenyősort is apja, v. Rózsa József ültette. Mára áthatolhatatlan sűrűségűvé cseperedtek. Laci fiúk bátyjával, Rózsa Józsival néhány évi megszakítás után újra elvállalta a haltenyésztés mesterségét, újra felfuttatta a lerobbant haltenyészetet. Évente négy tonna pisztrángot tenyészt, aminek karácsonykor és az új esztendő közelében rendkívüli a keletje. Laci most nénjével, Jeneiné Rózsa Jankával az ojtozi Anselmo kastélyszálló vendéglője számára meregeti a halakat, de jut száz darab a sepsiszentgyörgyi Szent György pince számára is. Magam is vásárolok tízet. Két kiló huszonöt dekát mutat a mérleg nyelve. Az összehasonlítás kedvéért mondom, hogy a hal kilója tizennyolc lej. Nézzünk szét a piacon, hogy a disznó- vagy a marhahús kilójáért mennyit kérnek.

Az erdészet ojtozi pisztrángtenyészete mindig is vonzotta magához a természet szerelmeseit. V. Rózsa Jóskával évtizedekkel ezelőtt ezen a tanyán nagyokat lehetett — illetve kellett — politizálni. Ilyenkor csak kapkodta a fejét az ember, hogy ebben az eldugott erdei fészekben honnan ez a tájékozottság. Ha megkívánta a vendég a pisztrángot, vágott egy apró kockát a kerítés mellé kiakasztott nyers húsból, horogra tűzte, s a halasmedencében egy egész halraj rabolt rá az eledelre. Mára megváltozott a helyzet, a nyers húst, a vágóhídi hulladékot a granulált haltáp váltotta fel.

Szóval, Rózsa Laci az erdészet alkalmazottjaként újra pisztrángos ember. Előre borítékolható, hogy nyári szezonban, amire ismét híre kel az ojtozi pisztrángtenyészetnek, százak zarándokolnak ide halért, jó levegőért, gombáért s erdei gyümölcsért. Szombat-vasárnaponként Ojtozból, az Anselmo kastélyszállótól lovas szánt is lehet bérelni a nyolc kilométeres szánkózásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2008-01-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tutora Jancsinál Sepsimartonoson

Ferencz Jánost és együttesét sokan ismerik Erdély-szerte, de felléptek már a román fővárosban is. Mi azonban ezúttal a hangszerkészítő Ferencz Jánost kerestük fel sepsimartonosi lakásán, megnéztük a rusztikus udvart, és bepillantottunk abba a csűrbe, ahol a legkülönbözőbb hangszerei készülnek. Hogy mennyiféle, azt leírni lehetetlen.
2008-01-03: Faluvilág - Mózes László:

Egerek a faluházán (Kármentő)

Történt, még rekkenőségtől sújtott nyári napon, hogy egy háromszéki tisztes településen annak rendje s módja, székelyes érverése szerint falunapokat szerveztek.