Röviden

2013. március 21., csütörtök, Világfigyelő

Elmarasztalja Ukrajnát az EU
Elmarasztalja Ukrajnát a szükséges reformok rendkívül lassú végrehajtása miatt az Európai Unió szomszédságpolitikai jelentése, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra Brüsszel­ben.

A szomszédságpolitikáért is felelős cseh bővítési biztos, Stefan Füle által készített éves értékelés az Európai Unió 16 ke­leti, illetve déli szomszédját veszi górcső alá, azokat az országokat, amelyeknek az unió nem kínálta fel a tagság perspektíváját, de szoros együttműködésre törekszik velük. A ke­leti szomszédok közül a jelentés elismerően szól a moldovai, a grúziai és az örményországi reformokról, Azerbajdzsánt a demokratizálódás érdekében további lépésekre szólítja fel, és kifejezetten bírálja Ukrajnát, valamint Fehéroroszországot. A dokumentum úgy értékeli, hogy Ukrajnában a demokratikus reformok terén szinte semmilyen előrelépés nem történt. Ki­jev az elmúlt évben a legtöbb uniós ajánlást figyelmen kívül hagyta – mutat rá a jelentés, felróva a többi között a korrupciót az igazságszolgáltatás területén. Hangsúlyozza, hogy Kijevnek haladéktalanul fel kell hagynia a politikailag motivált ítéletekkel, és lépéseket kell tennie egy hiteles választási rendszer irányába.


Korlátozott mentelmi jog
A cseh parlament alsóháza után tegnap a felsőház is korlátok közé szorította a képviselők és a szenátorok mentelmi jogát. A 71 tagú felsőházban 58 szenátor mondott igent arra, hogy a mentelmi jogot a mandátum idejére korlátozzák. Csehországban a parlamenti képviselők és a szenátorok eddig életük végéig tartó mentességet élveztek. A mostani javaslatot, amely immár a 18. kísérlet a törvényalkotók mentességének korlátozására, a pártok megegyezése alapján nyújtották be, s így szinte biztosra volt vehető, hogy az alsóház februári igenje után a felsőház is megszavazza azt. Életbelépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges, ami lényegében formalitás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2013-03-21: Világfigyelő - :

Amerikai aggodalmak, magyar magyarázat

Egyre inkább aggódnak az amerikai kormány képviselői a magyarországi fejlemények miatt. Kedden meghallgatást is tartottak a washingtoni törvényhozásban, az eredetileg kemény összecsapásnak ígérkező esemény azonban végül csendesen zajlott.
 
2013-03-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Neil LaBute Valami csaj(ok) című előadását a kamarateremben (rendező: Radu Ale­xandru Nica) ma 18 órától mutatja be.