Hírsaláta

2013. március 23., szombat, Belföld

BÜROKRÁCIA MIATT AUTÓPÁLYA-SZAKASZ ÚSZ­HAT EL. A Temesvár–Lugos autópálya építésére szánt európai uniós támogatást elveszítheti a román állam a bürokrácia miatt. Tavaly ősz óta nem találtak kivitelezőt a munkálatok elvégzésére, mert a közbeszerzési tárgyaláson fellebbeztek a győztes ellen, és az újabb kiírást idénre halasztották.

A fellebbezés elemzése után a helyzet változatlan, és az említett szakasz továbbra sem építőtelep. Amennyiben a munkálatok nem kezdődnek el június 1-jéig, és 72 hónap alatt nem készül el az autópálya, az európai uniós pénzek elúsznak. A megépítendő útszakasz 25 kilométer hosszú. (Marosvásárhelyi Rádió)
DOKTOR MARAD PONTA. Az oktatási minisztérium elutasította a Bukaresti Egyetem szakértői jelentését, amely szerint Victor Ponta plagizált doktori disszertációjában, és nem vonja vissza a kormányfő doktori címét. Erről a tárca szerdán tájékoztatta a Gândul.info-t, miután a portál hivatalos álláspontot kért Ponta plágiumügyében. Eszerint az oktatási tárca csupán az Országos Etikai Tanács álláspontját tudja elfogadni, amely szerint a miniszterelnök tisztességes úton szerezte doktori címét. A minisztérium arra hivatkozik, hogy törvény szerint csupán ez a tanács illetékes a köztisztséget betöltő személyek tudományos munkásságában elkövetett esetleges csalások kivizsgálásában.
NEMZETI SPORT AZ ADÓCSALÁS. A kormány hatékonyabb adóbehajtással teremtheti elő a forrásokat a tervezett adócsökkentéshez, ugyanis az országban az adócsalás mértéke az uniós átlag másfélszerese – írta a Ziare.com. Románia a második helyen áll (Bulgária után) az Európai Unióban az árnyékgazdaság aránya tekintetében: a román államnak a GDP 29,6 százaléka után nincs semmilyen bevétele, míg az árnyékgazdaság uniós átlaga 19,2 százalék. A legfegyelmezettebb adófizetők az osztrákok (az adókerülés a GDP 7,9 százalékát teszi ki), Magyar­országon az adókerülés csaknem három százalékkal magasabb az uniós átlagnál: a GDP 22,8 százalékára rúg – derült ki a portál által közölt összehasonlító táblázatból.
VERÉSSEL NEVELNEK. A romániai gyermekek több mint 60 százaléka állítja azt, hogy verik otthon, a szülők 20 százaléka pedig úgy véli, hogy hasznos a testi fenyítés a gyermeknevelésben – derült ki a Salvaţi Copiii gyermekmentő alapítvány felméréséből, amelyet a România liberă ismertetett. Az alapítvány 58 településen, csaknem 1400 fős, országos reprezentatív mintán végzett felmérést három százalék alatti hibahatárral – ehhez hasonló tizenegy éve készült legutóbb. Bár 2004 óta törvény tiltja Romániában a gyermekek testi fenyítését, a tanulmányból kiderül, hogy az utóbbi évtizedben nem csökkent a kiskorúak elleni erőszak. A megkérdezett gyerekek 63 százaléka mondta, hogy rendszeresen verik otthon: 18 százalékukat vesszővel, 13 százalékukat nadrágszíjjal, 8 százalékukat fakanállal bántalmazzák. A szülőknek viszont alig 38 százaléka válaszolta azt, hogy veri gyermekét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2013-03-23: Közélet - :

Percenként négy aláírás az autonómiáért

A Székely Szabadság Napján Románia kormányához címzett beadvány támogatására indított internetes aláírásgyűjtés első huszonnégy órájában több mint 5500-an csatlakoztak a mozgalomhoz.
2013-03-23: Közélet - Fekete Réka:

Legfontosabb a derű (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Ha színészként fanatikusan kizárólag a színházzal foglalkozol, nem veszed észre, mennyi minden van még azon kívül; amit a színház nyújt, azt a család, az együtt zenélés, a barátok is biztosítani tudják, de másként, olyan formában, amire a színház nem képes – sorolhatnánk két olyan sepsiszentgyörgyi színművész érvelését „a színész is ember” megállapítás mellett, akik mindezek ellenére a színházért élnek, a színház iránti elkötelezettségüket igyekszenek összehangolni családi életükkel. A sepsiszentgyörgyi kulturális nyílt napok rendezvényeként tartott tegnapi szabad kérdezgetősdin a Háromszék is jelen volt.