Kárpát-medencei Magyar Autonómia TanácsKözös fellépés az autonómiáért

2013. március 25., hétfő, Közélet

A határon túli magyar közösségeket képviselő szervezetek kiállnak az autonómia mellett, amely érdekében közösen lépnek fel – közölte Tőkés László elnök, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülését követő sajtótájékoztatón szombaton Hódmezővásárhelyen.
 

A határon túli magyar közösségek jogokat követelnek, és nem maradékjogokat: területi autonómiát a tömbmagyar vidékeken, kulturális és személyi elvű autonómiát az egész Kárpát-medencei magyarság számára – hangsúlyozta a néppárti európai parlamenti képviselő a kétnapos tanácskozást követően. A konszenzussal elfogadott zárónyilatkozatban rögzítették, a közösségi önrendelkezés a „területért jogokat” alapelv értelmében illeti meg a magyarságot – mondta Tőkés.
A politikus fontosnak tartja az egységes nemzeti fellépést, hiszen – mint mondta – a jogok érvényesítése sokkal sikeresebb lehet, ha a 13–15 milliós nemzet harcol azokért, mintha csupán az egyes nemzeti közösségek küszködnének önmagukban. A KMAT ezért ezt az esztendőt – az EMNT kezdeményezését kiterjesztve – az egész Kár­pát-medencében az autonómia évévé nyilvánította – közölte. Elmondta azt is, hogy a tanács nyílt levélben fordult Benjamin Cardin szenátorhoz, az amerikai Helsinki Bizottság elnökéhez. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az amerikai politikus a Magyarország ügyében rendezett meghallgatáson egyebek mellett kifogásolta a határon túl élő magyarok magyarországi állampolgárságát. A tanács tagszervezetei – leginkább érintettekként – úgy érezték, nem hagyhatják ezt szó nélkül. A levélben többek között azt kérték a szenátortól, hogy Tom Lantos példáját követve vegye védelmébe a kisebbségben élő nemzeti közösségeket.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a KMAT tagszervezetei zárónyilatkozatukban határozottan kiálltak amellett, hogy a romániai régió-átszervezés során – a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően – vegyék figyelembe a helyi közösségek akaratát. Ha ez így lesz, nem történhet meg, hogy Székelyföld olyan mesterségesen kialakított régió részévé válik, ahol a magyarok aránya csupán 30 százalék lenne.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Az igazi hitvallás ezután következik (Konfirmáció virágvasárnapon)

Az ünneplőbe öltözött templomokban tegnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeztek Háromszék-szerte, és az esemény máig érvényes üzenetét idézték, s bár a virágvasárnap ennek okán is jelentős ünnepe a kereszténységnek, a protestánsoknál ilyenkor szokásos konfirmálás kettős értelmet ad a napnak. Sepsiszentgyörgy három református gyülekezetében és az evangélikus közösségben minden eddiginél kevesebben tettek tanúbizonyságot hitük mellett, a négy templomban összesen még a százat sem érte el a konfirmandusok száma.
 
2013-03-25: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szívdobbanástól az esőhozó dalig (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Mesepárnán vagy széken, anyu-apu ölében vagy még biztonságos távolságban tőlük, dobok mellé kuporodó, kíváncsi gyerekek zenei foglalkozás kezdetét várták szombat délelőtt a Huhuu Alkotóház színes-kedves termében.