Ellenzék nélkül

2013. március 25., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Hogy végül a hét végi kongresszuson botrányos választások után Vasile Blagát kiáltották ki a Demokrata Liberális Párt elnökévé, legfőbb kihívója, Elena Udrea és a mögötte álló Traian Băsescu államfő csatát vagy tán háborút vesztett, Monica Macovei volt igazságügyi miniszter pedig labdába sem rúgott – nos, mindez számunkra majdhogynem mindegy.

Az említett három demokrata-liberális politikus közül – nyilatkozataik alapján – egyik sem különösebben magyarellenes, sőt, amíg az RMDSZ kormányon volt, viszonylagos empátiával viseltettek ügyeink iránt – az is igaz, hogy mindannyian elutasították az olyan kéréseket, mint a nemzetállam fogalmának kiiktatása az alkotmányból, a magyar nyelv elismerése regionális hivatalos nyelvként vagy éppen Székelyföld területi autonómiája. Az erdélyi magyarsághoz való viszonyuk jelen helyzetben amúgy sem túl releváns: az ellenzék padsoraiból vajmi kevés befolyással bírnak a kormány politikájára.
De ha a demokrata-liberálisok vezetőjének személye első ránézésre kevéssé is érdekel  bennünket, az már számunkra sem mindegy, hogy miként alakulnak a dolgok a továbbiakban a legnagyobb ellenzéki alakulatban. Egyrészt mert erős ellenzék hiányában csorbul a demokrácia, másrészt mert elemzők szakadást sem zárnak ki Vasile Blaga győzelme után, s erre enged következtetni Traian Bă­sescu meglehetősen furcsa búcsúja is: az államfő Facebookon üzent egykori pártjának, hogy útjaik a továbbiakban elválnak. Márpedig ha ez történik, akkor az ellenzék tovább gyengül – a hatalom pedig, a jelenleg is kétharmados többséggel kormányzó Szociál-Liberális Szövetség erősödik. Ráadásul egy szétesőben levő jobboldal szinte tálcán kínálja a lehetőséget a liberálisok számára, hogy bevegyék ezt a politikai térfelet is, nem véletlenül kacsingat újabban az Európai Néppárt irányába Crin Antonescu. Ennek folyományaként pedig az a bizarr helyzet alakulhat ki, hogy polarizálódik a romániai politikai élet, de a két legfőbb erő nem a baloldali Szociál-Liberális Szövetség és a Demokrata Liberális Párt köré tömörülő jobboldali vetélytársa lesz, hanem – ez utóbbi felmorzsolódásával – a szociáldemokraták kihívói maguk a liberálisok lesznek. Ezt támasztja alá, hogy egyre gyakrabban kerül szóba a kormányzó szövetség szétesése – a jelenlegi helyzetben lassan mindkét kormánypártnak érdeke lesz a válás, a kérdés csak az, hogy megvárják-e a jövő évi államfőválasztást, vagy korábban lépnek.
 Az viszont igen elkeserítő kilátás, ha egyszer csak Adrian Năstase és Victor Ponta, illetve Dan Voiculescu és Crin Antonescu között kell választanunk...
 

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2013-03-25: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szívdobbanástól az esőhozó dalig (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Mesepárnán vagy széken, anyu-apu ölében vagy még biztonságos távolságban tőlük, dobok mellé kuporodó, kíváncsi gyerekek zenei foglalkozás kezdetét várták szombat délelőtt a Huhuu Alkotóház színes-kedves termében.
2013-03-25: Közélet - :

Hagyják dolgozni a pedagógusokat

Az oktatás zavartalan menetének érdekében a Ro­mániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nyílt levélben kéri az érintetteket: „a pártok és szimpatizánsaik az iskolát ne tekintsék véleménykülönbségeik és politikai ambícióik megoldása színterének, ne használják fel etnikumközi feszültségek keltésére”. Mindezt „a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban történt és a média által országossá duzzasztott események kapcsán” tartják szükségesnek hangsúlyozni.