Hírsaláta

2013. március 25., hétfő, Belföld

ÚJ ROMÁN NEMZETI HŐS SZÜLETETT. Öröm volt hallgatni Vadim Tudort a román nemzetiszín hajpántot viselő kovásznai Sabina Elena dicsőítése kapcsán. A nyilvánvalóan feltűnési viszketegségben szenvedő kamaszlányt Szent Johannának nevezte a nagyromán bárd.

Miközben olyan marhaságokkal tömte az amúgy is zavaros történelemtudatban nevelt ifjúság fejét, miszerint a román trikolór 2000 éves lenne, no meg újra elismételte azt a nevetséges állítását, hogy a magyarok csak ezer éve, tehát megkésve érkeztek az európai kultúrába, s ezt mai napig nem sikerült pótolniuk. (RTV)
A ROMÁN SZENT JOHANNA HAZUDIK. A Realitatea Tévé szombat esti műsorában majd minden kiderült Sabina Elena Mutruianuval kapcsolatban. Először is, állítja a műsorra reagáló cikk szerzője az Adevărulban, a kislány nem az a személy, kinek portréjával megtöltötték az internetet, s kinek arcképével az ország nagy és kisebb városaiban szimpátiatüntetést tartanak. Hogy ki készítette a Facebook profilját, azt sem tudni, mint ahogyan azt sem, ki akart e kis történetből hasznot húzni. A leányzó megfeledkezett arról, hogy december elseje munkaszüneti nap volt, tehát a magyar diákok nem fütyülhették ki a román gyermekek által állítólag énekelt román himnuszt. Kiderült, senki a világon nem akarta az iskolából kirúgni vagy más büntetéssel sújtani, színtiszta manipulációnak bizonyult az egész, csak azt nem tudni, kinek használ?
MEGTAPOSTAK EGY MAGYAR TRIKOLÓRRAL DÍSZÍTETT KOSZORÚT. Körülbelül hetven személy tüntetett pénteken Kolozsvár központjában a Főtéren, szolidaritást vállalva Sabina Elenával. A tüntetést követően néhány résztvevő a magyar nemzetiszín szalaggal feldíszített, Mátyás király születési évfordulója alkalmából a szoborcsoporthoz átmenekített koszorút megtaposta. A kolozsvári szolidaritás-tüntetéssel egyidejűleg több városban is utcára vonultak a Sabina Elenát támogatók. Ploieşti-en mintegy százan, Craiován körülbelül ötvenen vettek részt a tüntetésen, román zászlót lengettek, és elénekelték a román himnuszt. Gyulafehérváron egy húszméteres román zászlót bontottak a tüntetők, szolidaritásuk kifejezésére pedig trikolórsálakat tekertek a nyakukba, s nem egy helyen  azt skandálták, ki a magyarokkal az országból. (Antena3)
JOBBAN FIGYELHETNE A SAJTÓFIGYELŐ. Az ActiveWatch sajtófigyelő szervezet lemaradt egy körrel a valóságismeretétől, mikor hét végén elítélte a kovásznai iskolacsoport vezetőségének fellépését. Szerintük túlkapás történt, az igazgatóság túlságosan erőteljesen lépett fel a kislány tettéhez képest, hozzáállásuk pedig interetnikus feszültséget idézett elő.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2013-03-25: Közélet - :

Feltörték a Communitas honlapját

Biztonsági intézkedéseik ellenére a Communitas Alapít­vány honlapját 2013. március 21-én éjszaka feltörték. A közlemény szerint a március 21. éjfélig elküldött pályázatok biztonságosan megérkeztek a rendszerbe.
2013-03-25: Közélet - Farcádi Botond:

Hangoskönyv, ha olvasni nincs időnk (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

A hangoskönyv nem pótolhatja a valódi kiadványt, mert az olvasás élményé­hez hozzátartozik a könyv szaga is, de ar­ra mindenképpen jó, hogy akik időhiányra hivatkozva nem olvasnak, közelebb kerüljenek egy-egy irodal­mi alkotáshoz – derült ki a sepsiszentgyör­gyi Tein teaházban lezajlott péntek esti beszélgetésen, amelyen B. Szabó Zsolt új­ság­író és Szabó Róbert Csaba író bemu­tatta az első erdélyi hangoskönyv-antológiát.