Belföldi hírek

2013. március 27., szerda, Belföld

Kártérítés a temesvári áldozatoknak
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 350 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezi Romániát az 1989-es román forradalom 72 temesvári áldozatának, illetve örököseinek – hozta nyilvánosságra ítéletét tegnap a strasbourgi intézet.

 Az EJEB már 2009-ben elmarasztalta Romániát, amiért a temesvári vérengzések ügyében – Victor Athanasie Stănculescu és Mihai Chiţac tábornok elítélése – túl lassan, többszöri megszakítással hozta meg döntéseit az igazságszolgáltatás, akkor négy temesvári egyenként ötezer eurós kártérítésére kötelezte a román államot. Tegnapi döntése értelmében az EJEB újabb 65 áldozat, illetve azok leszármazottai számára ötezer euró, más hét személy számára 3500 euró kártérítés kifizetésére kötelezi az államot. 1989. december 17–20. között Temesváron 72 személyt lőttek meg, 253-an megsebesültek, egy nőt tank taposott halálra, 43 személyt súlyosan bántalmaztak.

Igazságügy-miniszter kerestetik
Várhatóan ma lemond tisztségéről Mona Pivniceru igaz­ságügy-miniszter, tegnap ugyanis a szenátus plénuma jóváhagyta kinevezését az alkotmánybírói tisztségbe, a taláros testületben a szenátus által jelölhető helyre. Victor Ponta kormányfő bejelentette, a mai kormányülés után vagy az új igazságügyi miniszter személyéről szóló javaslatát küldi el Traian Băsescu államelnöknek, vagy pedig azt javasolja az államfőnek, hogy ő vegye át ideiglenesen a tárca vezetését. „Mona Pivniceru jelen lesz a kormányülésen, amely után lemond miniszteri tisztségéről, hogy ne merüljön fel semmi, érdekellentétre vonatkozó szóbeszéd arról, hogy az alkotmánybíróságban majd azokról a jogszabályokról kell ítéletet hoznia, amelyeket most jóváhagy” – fejtette ki Ponta. Ugyancsak tegnap szavazott a képviselőház is az őt megillető alkotmánybírói tisztségre jelölt személyről, Aspazia Cojocaru mandátumának lejárta után Valer Dorneanu veszi át a helyét.

Adócsökkentést a hegyvidékieknek
A hegyvidéken működő kereskedelmi egységek támogatását kezdeményezte tegnap iktatott törvénymódosításában Moldován József. Az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője által kezdeményezett és az RMDSZ frakciója által támogatott törvényjavaslat a hegyvidéken működő kereskedelmi egységek adómentesítését célozza a turistaszezonon kívüli időszakokban. Alapjául az adótörvény azon cikkelyét használta, mely szerint a tengerparti kereskedelmi egységeket működtető cégek mentesek az év hat hónapjában az ingatlanadó befizetésétől, ehhez hasonlóan a hegyvidéken működő vendéglátó-egységek adómentesítésének bevezetését szeretné elérni a szezonon kívüli hónapokban.

Növekvő állami bevételek
A bruttó hazai termék (GDP) 0,39 százalékát tette ki az államháztartási hiány az év első két hónapjában – közölte a pénzügyminisztérium. A deficit 2,44 milliárd lej, az egy évvel korábbi 2,7 milliárd lejjel szemben, amely akkor 0,46 száza­lékos GDP-arányos államháztartási hiányt jelentett. A pénzügyminisztérium szerint ez a csökkenés igazolja, hogy Ro­má­niában folytatódik a fiskális konszolidáció. Az első két hónap adatai szerint a személyi jövedelemadóból származó bevételek csaknem 12 százalékkal nőttek, és az idei emelés hatására közel 19 százalékkal nagyobbak a jövedékiadó-bevételek.

Éjszaka bontják a műemléket
Civil szervezetek tiltakozása közepette, tegnapra virradó éjszaka bontani kezdte a bukaresti főpolgármesteri hivatal a műemlékké nyilvánított Hala Matache vásárcsarnokot, amely egy sugárút építésének áll útjában. Sorin Oprescu főpolgármester a legutóbbi, február közepén rendezett demonstrációra reagálva azt mondta, hogy a 19. századi műemléket csak áthelyezik, és a jelenlegi helyétől 37 méternyire újjáépítik. A főpolgármesteri hivatal tegnapi közleménye szerint a Hala Matache lebontását és áthelyezését a Kulturális Misztérium és a bukaresti örökségvédelmi hivatal engedélyezte, ezzel szemben Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Bukarestet nevű műemlékvédő egyesület vezetője ismertette, perben állnak a városházával. „A törvény értelmében nem lenne szabad áthelyezniük a műemlékvédelem alatt álló vásárcsarnokot, mégis megteszik: így, éjszaka, olyan módszerekkel, amelyek a Ceauşescu diktatúrára emlékeztetnek” – mondta Nicuşor Dan.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1014
szavazógép
2013-03-27: Közélet - :

Nem okozott ­fennakadást a hófúvás

Nem okozott fennakadást a közlekedésben az ország déli és nyugati részét sújtó tegnapi hófúvás, a főbb útvonalakat folyamatosan tisztították, ennek ellenére az utak többségét hó borította.
2013-03-27: Belföld - :

Hírsaláta

AZ RMDSZ-É MINDEN ROMÁNIAI TÁMO­GATÁS. A szövetség 18 millió lejt vesz fel idén a romániai kisebbségeknek szánt alapból, többet, mint amikor kormányon volt. A pénzt működési és személyi költségekre, kulturális események szervezésére, ingó- és ingatlanberuházásra, valamint EU-s pályázatok társtámogatására lehet felhasználni. Hogy miért az RMDSZ kapja a magyaroknak szánt teljes keretet, amikor a legutóbbi választások során az 1,2 millió magyarból csak 380 ezer szavazott rájuk? Hát azért, mert a jogi hátteret ők teremtették meg. Így egyértelmű, hogy idén is – akárcsak eddig – ők veszik fel a 18 millió lejt. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint: egyharmadát pályázatok formájában továbbosztják; kétharmadáról sejteni lehet, hogy az RMDSZ fizetésekre, azaz önmaga fenntartására használja. (Itthon.ma)