Belföldi hírek

2013. március 30., szombat, Belföld

Lemond Tánczos Barna
Lemond a Román Jégkorongszövetség éléről Tánczos Barna. Az RMDSZ csíkszéki szenátora honlapján jelentette be, hogy június elsején távozik tisztségéből. Indokként azt hozta fel, a második mandátuma elnyerésekor kialakult vitás helyzet sokat árt és még többet árthat a romániai jégkorongmozgalomnak. Azt viszont kijelentette: „Gondoskodom majd arról, hogy utódom is székelyföldi legyen.”

Băsescu: befolyásoló politikusok
A politikumnak meg kell értenie, hogy az igazságszolgáltatás mindhárom oszlopa – a bírók, ügyészek, ügyvédek – érinthetetlen, ami a befolyással való üzérkedést illeti – jelentette ki Traian Băsescu az ügyvédek kongresszusán. Az államelnök azt mondta, nem tud politikai utasításra indított igazságügyi eljárásról, ellenben „nagyon sok olyan politikust ismerek, aki azt hiszi, bele lehet szólni az igazságügyi eljárásokba, befolyásolni lehet egy bírát vagy egy ügyészt”. Băsescu úgy vélte: „ha valakik mentalitása maradi ebben az országban, azok a politikusok”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Romániában mosott pénzzel olyan szervezeteket támogatnak, amelyek elismerten terrorszervezetek.

Kártérítés erdőtulajdonosoknak
A természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban található erdők tulajdonosai kártérítést fognak kapni, amiért nem termelhetnek ki fát ezeken a részeken, az erről szóló intézkedést belefoglalják az új erdészeti törvénybe – jelentette be Lucia Varga tárca nélküli víz- és erdőügyi miniszter. „Előbb azonban fel kell mérnünk, mennyire rúgna a kárpótlások összege, és hogyan tudnánk finanszírozni ezek ki­fizetését” – tette hozzá. A Radnai-havasok Nemzeti Park területén például huszonegy polgármesteri hivatal évente 8,3 millió lejes kártérítésre lenne jogosult.

Eső, szél, árvízveszély
A meteorológusok vasárnap estig érvényes szél- és csapadékriadót adtak ki az egész ország területére, az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet ugyanakkor sárga jelzésű árvízriadót bocsátott ki, amely az ország nyugati részében tíz megye folyóira érvényes. A figyelmeztetés értelmében az ottani vízgyűjtő medencékben a folyók hozama és szintje megnő, esetenként elérve az első fokú készültségi szintet.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2013-03-30: Közélet - Iochom István:

Levették, de visszateszik

Két község, Ozsdola és Csernáton polgármesteri hi­vataláról levették a székely zászlót a prefektúra felszólítására, a többi önkormányzatnak egy hete van erre – közölte sajtóbeszámolók szerint csütörtökön Dumitru Marinescu, Kovászna megye prefektusa. 
2013-03-30: Közélet - :

Elhunyt Bajtai Erzsébet

Péntek reggel a kolozsvári Ion Chiricuţă Rákkutató Intézetben elhunyt Bajtai Erzsébet, Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet felesége. Bajtai Erzsébet aktívan részt vett a romániai magyar kulturális és közösségi életben, különösképp a szórványközösségeket támogatta, karitatív szerepvállalásával is jelentősen hozzájárulva az erdélyi magyarság fejlődéséhez.