Hírsaláta

2013. március 30., szombat, Belföld

HÚSVÉT UTÁN KEZDŐDNEK A TANTÁRGY­OLIMPIÁK. Jövő héten, április 1-je és 5-e között rendezi meg az oktatási minisztérium a tantárgyversenyek országos szakaszát. Magyar nyelvből és irodalomból az országos megmérettetés idén Brassóban lesz, a német anyanyelvi Suceaván, míg az idegen nyelvként tanult németét Ara­don tartják. Angolból Craiován mérik össze tudásukat az ország legjobbjai, román nyelv és irodalomból pedig Iaşi-ban, illetve Konstancán. Matematikából a kisiskolások Ma­rosvásárhelyen, a középiskolások pedig Brassóban írnak dolgozatot. A magyar nyelvű vallásolimpia Nagy­váradon lesz valamennyi felekezet számára.

FELÉBREDT A MINISZTER. Mégsem állítják le a tej-kifli programot – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, miután tárgyalt a gazdák és a tejfeldolgozók képviselőivel. A szarvasmarhatartók és a tejfeldolgozó iparban érdekeltek a megbeszélésen arra panaszkodtak, hogy több tízmillió lejes veszteségeik vannak az aflatoxinbotrány miatt, a diákoknak ingyenes tízórait biztosító kormányprogram leállítása pedig még több kárt okozna az iparágnak. A tej-kifli program napi 250 tonna tej felvásárlását szavatolja az összesen 20 ezer tonna termelésből, ezért továbbra is megmarad a program – nyilatkozta a szaktárca vezetője. (Krónika)
NŐ AZ ERŐSZAK A ROMÁNIAI ISKOLÁKBAN. Mindennap történik legalább egy erőszakos eset a hazai iskolákban, szerencsére nem mindenik súlyos, de a valóság sajnos az, hogy sokszor az esetek mögött az alkohol, a drogok és a cigaretta áll – jelentette ki Remus Pricopie tanügyminiszter, aki úgy tervezi, szigorú ellenőrzést végeznek az iskolákban, videokonferenciákat szerveznek a felügyelőkkel, és az intézkedéseket a szülőkkel együtt hozzák majd meg. A tanügyminiszter különös figyelmet szentelne az olyan kutatásoknak, melyeket szakemberek végeznének az iskolákban. (Gândul)
AFLATOXINOS KUKORICA. Exportra szánt 11 ezer tonna, vélhetően aflatoxinos kukoricát zároltak a Dolj megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igaz­gatóság felügyelői. Andrei Butaru, a hivatal Dolj megyei vezetője szerint a gabonát a Băileşti-en található Cerealcom cég raktárában találták, tavalyi termés, és exportra szánták. A tulajdonos elmondta, hogy még egyetlen tonnát sem adott el ebből a tételből. (Mediafax)
SZEGÉNYSÉGBEN. Az Európai Unió lakosságának majdnem 17 százaléka élt a szegénységi szint alatt 2010-ben – derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal közléséből. A legkevesebb szegény Csehországban él, a lakosság 9,8 százaléka, Románia a másik véglethez tartozik, itt az emberek 22,2 százaléka él a szegénységi szint alatt. Az európai meghatározás szerint egy ember elszegényedhet, amikor jövedelme – beleértve a szociális segélyeket is – az ország lakossága átlagjövedelmének 60 százaléka alá esik. Ez Németországban tavalyelőtt 952, Franciaországban pedig 11 997 euró volt havonta.
MINDIG A GYŐZTES MELLÉ ÁLLNAK. Több mint hatvan polgármester kíván átlépni Vasile Blaga győzelme után a liberális pártba. Meg is jegyezte Victor Ponta, hogy Antonescuék úgy vásárolják az új tagokat, mint az ócskavasat az újrahasznosítható anyagokat felvásárló központban. Már hetven személy jelentette be átigazolási szán­dékát. Különben a polgármesterek ily nagyarányú vándorlása nem kis pénzébe kerül az adófizetőknek, helyi szinteken ugyanis tilos a pártváltás, s ahol ez mégis bekövetkezik, időközi választásokat kell tartani. (Puterea)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2013-03-30: Közélet - :

Elhunyt Bajtai Erzsébet

Péntek reggel a kolozsvári Ion Chiricuţă Rákkutató Intézetben elhunyt Bajtai Erzsébet, Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet felesége. Bajtai Erzsébet aktívan részt vett a romániai magyar kulturális és közösségi életben, különösképp a szórványközösségeket támogatta, karitatív szerepvállalásával is jelentősen hozzájárulva az erdélyi magyarság fejlődéséhez.
2013-03-30: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik a beiratkozás

Keddtől április 22-éig írathatják be a szülők előkészítő osztályba induló gyermekeiket, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely kivételével Háromszéken nincsenek iskolakörzetek. A beiskolázás nem függ az iratkozás sorrendjétől, az említett időszakban, vasárnap kivételével, bármikor benyújtható a kérés.