Hírsaláta

2013. április 3., szerda, Belföld

TAVASZI ÁRHULLÁM. Április elsejétől negyven banival drágult a cigaretta, mert a pénzügyi törvénykönyv szerint nőtt az úgynevezett szenvedélyadó. A sör árát is növelik, de az erre vonatkozó pontos adatok még nem ismertek.

A cigaretta doboza az eddigi átlagos 11,93 lej helyett 12,32 lejbe kerül, így havonta 12 lejjel költenek majd többet a dohányosok. A szenvedélyadót 2006-ban vezették be Romániában, és az ország 2017-ig minden év márciusában növelni fogja ezt az illetéket. Az alacsony bérek miatt ma egy romániai átlagkeresetű dohányosnak egy órát és tizenkilenc percet kell dolgoznia egy csomag cigarettáért, havi bérünkből 126 pakkra futja. Ráadásul áprilistól a sürgősségi esetek kivételével 5–10 lej közti összeget kell fizetniük a betegeknek a kórházi ápolásért, és júliustól drágább lesz mind a villamos energia, mind a földgáz. (Adevărul)
ÍGY LÁTSZIK OROSZORSZÁGBÓL AUTONÓMIA­HARCUNK. A Nyezaviszimaja Gazeta országos orosz lap kommentátora a romániai magyarok lakta megyékben kialakult helyzettel foglalkozik. A szerző felfigyelt arra, hogy idén február elején súlyosbodott a helyzet, amikor a Bukarest által kinevezett prefektusok azt követelték, hogy távolítsák el a helyhatóság épületéről a székely zászlót. A tiltakozások dacára a szerző úgy véli, Bukarest várhatóan elutasítja a romániai magyarság nemzetiségi jogainak bővítését, és ez csak erősíteni fogja az ellenállást, s így  „a zászlók háborúja sokkal komolyabb konfliktusokba is átnőhet”. Megjegyzi: 1990 után Magyarország hivatalosan nem jelentett be területi igényt sem Románia, sem más országgal kapcsolatosan, „de támogatja honfitársai autonómiaköveteléseit”. A cikkíró nem zárja ki, hogy az elmúlt hetek eseményei megismétlődnek, legalábbis addig, amíg a székelyföldi magyar lakosságnak nem biztosítják a jogait.
NEM KELLENE JEGYEKKEL STRESSZELNI A TANULÓKAT. Eltörölné az osztályzatokat bizonyos tantárgyak esetében a tanügyminiszter. Remus Pricopie ezt azután jelentette be, hogy egyeztetett az oktatókkal és a nevelésügyi szakemberekkel. El kellene érni, hogy a tanulók jó szívvel, ne szorongva járjanak iskolába, de vannak tanárok, akik számára az osztályozás hatalmi eszköz, és nem támogatják annak eltörlését – mondta. Az iskolai erőszakról tartott tanácskozáson Pricopie kifejtette: a diákok agresszivitását nagy valószínűséggel az iskolán belül fogyasztott alkohol, kábítószer és dohánytermékek növelik. Szerinte a megelőzéssel lehet a legjobb eredményt elérni, ezért a minisztérium idéntől több évre terjedő, erőszak-megelőző programot készít. (România liberă)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 962
szavazógép
2013-04-03: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Újabb székelyzászló-ügy
Szemet szúrt a székely zászló az április 1-jei gyulafehérvári női kosárlabdameccsen, a Sepsi SIC csapat kék-arany lobogót lengető szurkolóját kivezették a sportcsarnokból.
2013-04-03: Közélet - Fekete Réka:

Távol az iskolapadtól

Erdő, múzeum, pékség, állatkert, orvosi rendelő, kutyamenhely, és még ki tudja, hányféle helyszínen zajlanak a tegnap kezdődött különleges iskolahét rendezvényei, amelyeket minden óvoda és iskola a saját belátása szerint szervezett. A tavaly elindított Iskola másként programnak idén a Tudjál többet, legyél jobb! elnevezést adta az oktatási minisztérium, a legötletesebb és legjobban megvalósított programot a szaktárca díjazza.