Belföldi hírek

2013. április 4., csütörtök, Belföld

Nem szennyezett a bányavíz
Nem szennyezte a folyókat a Láposbánya térségében keddre virradóra kiömlött bányavíz – közölte a Máramaros megyei katasztrófavédelmi bizottság. A vízminták elemzése kimutatta, a Vörös patakból és a Láposbánya patakjából vett víz károsanyag-tartalma a környék vizeire jellemző paraméterek közé esik.

E patakokon keresztül jutott a bányavíz a Lápos és a Szamos folyóba, de azokban a víz minősége megmaradt a magas vízállásra jellemző megszokott sajátos értékek között – áll a katasztrófavédelmi bizottság közleményében. A tájékoztatás szerint a folyókon nem észleltek halpusztulást, és a bányavíz kiömlésének nem voltak határon átnyúló hatásai.


Ismét alkotmányellenes
Az alkotmánybíróság elfogadta a Demokrata-Libe­rális Pár (DLP) által benyújtott második óvást a parlamenti képviselők statútuma ellen, alkotmányba ütközőnek minősítve azt, hogy az érdekellentétben levő parlamenti képviselőket eltiltják a parlament munkaüléseiről. A DLP azért tett feljelentést, mert a parlamenti képviselők statútumának új alakja, melyet a parlament az alkotmánybíróság döntése miatt újraelemzés nyomán fogadott el, továbbra is fenntartotta azt az előírást, hogy fegyelmi szankcióban részesítik az érdekellentét helyzetében levő képviselőket, és csupán a büntetést csökkentették le hat hónapról egy hónapra. A DLP emellett megemlítette, hogy a statútum módosított alakjába bevezettek olyan előírásokat, melyekről az alkotmánybíróság korábban megállapította, hogy alkotmányba ütköznek.


Félmillió új állampolgár
Románia 323 049 állampolgársági kérelmet dolgozott fel 1991 és 2012 között, ebben az időszakban összesen 449 783 kérelmet nyújtottak be a román állampolgársági hatósághoz – közölte a Soros Alapít­vány. A jelentés felhívja a figyelmet, hogy egy iratcsomóban gyerekek számára is kérnek állampolgárságot, de azok nem szerepelnek külön a nyilvántartásban. Ezért az alapítvány becslése szerint 1991 óta körülbelül 400 ezer személy kapott román állampolgárságot, akikhez még várhatóan hozzáadódik 150 ezer személy a már jegyzett kérelmezők közül. A jelentés szerint az állampolgárságért folyamodó moldovai állampolgárok többsége nem kíván Romániába költözni. A román kormány 2010-ben határozta el, hogy módosítja az 1991 óta hatályban lévő állampolgársági törvényt. A rendelkezés kibővítette azoknak a leszármazottaknak a körét, akik állampolgársági kérvénnyel fordulhatnak a román államhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2013-04-04: Közélet - :

Továbbra sincs elég magyar tanár (MOGYE-ügy)

Csak részben teljesültek a Maros­vásárhelyi Orvosi és Gyógysze­részeti Egyetemen (MOGYE) belüli román–magyar konfliktust elcsitító, tavaly szeptemberben kötött megállapodás kitételei – véli Szilágyi Tibor, a MOGYE rektorhelyettese.
2013-04-04: Belföld - :

Hírsaláta

HÍVEK NÉLKÜL MARADNAK TEMPLOMAINK. Verespatakon március 22-én eltemették az utolsó reformátust, és bezártak egy újabb magyar református templomot, a száznegyvenötödiket  Erdélyben, így ez az istenháza is a néptelen, romosodó, használaton kívüli erdélyi magyar templomok  közé került.