Hírsaláta

2013. április 8., hétfő, Belföld

MINDEN NEGYEDIK FIATAL MUNKANÉLKÜLI. A munkaügyi miniszter pénteki tájékoztatása szerint az utóbbi négy évben 18,6 százalékról 23,7 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya a 15 és 24 éves – nem iskolás vagy egyetemista – fiatalok körében.

Ez a felnőtt lakosság körében mért arány négyszerese. Mariana Câmpeanu a jelenséget igen nagy problémának nevezte. A minisztérium már előkészített néhány, a fiatalok alkalmazását ösztönző intézkedést, ám ezek elakadtak a törvényhozás útvesztőiben. A miniszter mindenesetre azt ígérte, hogy legkésőbb szeptemberben éreztetik már hatásukat az ösztönző intézkedések. A munkaadói szövetségek pozitívan viszonyulnak a fiatalok alkalmazásához. (Gândul)
LOPJÁK A VASUTAT. Tavaly több mint tízmillió eurós veszteség érte lopás miatt a Román Vasúttársaságot, ezért amerikai és izraeli támogatást akar Dimitros Sofocleos, az infrastruktúráért felelős részleg menedzsere. Kidolgoztak egy tervet, miszerint a belügyminisztérium évente 22 és fél millió lejt biztosítana a védelemre, de mivel nem lehet tudni, hogy ez mennyire lesz hatékony, ki kell találniuk egy B tervet is. Sofocleos szerint az amerikaiak és az izraeliek értenek legjobban a biztonsági programok kidolgozásához, ezért felkeresi a két állam bukaresti nagykövetségeit. A lopások hetven százalékát jelenleg Bukarest és Konstanca között követik el. Két éve 32 millió, tavaly már 47 millió lejes kárt okoztak a tolvajok a vasútnak. (Cotidianul)
A SZÍVÜNK VISZ EL. Az országban az elhalálozások 60 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 18 százalékát rák, 5 százalékát pedig légúti betegségek okozzák a Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesülete szerint. Szív- és érrendszeri elhalálozások tekintetében Romániát csak Bulgária és Ukrajna előzi meg az európai államok közül. Dániában és Franciaországban ez az arány például csak 30 százalék. A Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesülete szerint annak ellenére, hogy igen magas a szívbetegségek miatt elhunytak aránya, Románia fordítja Európában a legkevesebb pénzt a betegek kezelésére. Egy év alatt betegenként átlagosan 48 eurót költ az állam erre a célra. (Erdély FM)
FELÚJÍTÁSRA SZORUL A SZENT MIHÁLY-TEMP­LOM. Széles körű építészeti, kő- és festőrestaurátori felmérést, állagvizsgálatot végeznek a kolozsvári Szent Mihály- plébániatemplomon a Budapesti Műszaki Egyetem által megbízott szakemberek. A kutatások eredményeinek összegzését követően elkészítik a felújítás teljes projektjét, hogy azzal európai uniós támogatásra pályázhassanak a 2014–2020-as költségvetési időszakban. Szakemberek szerint a templom fizikai, esztétikai állapota nem kielégítő, az utóbbi évtizedekben megnövekedett autóforgalom miatt keletkezett szennyező gázok jelentősen károsították a templom kődíszeit és kőfelületeit. Utoljára a múlt század közepén végeztek restaurálási munkálatokat a templomon. (Szabadság)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2013-04-08: Közélet - Farcádi Botond:

A hétvége hírei

Áfacsökkentést terveznek
Idén nem tervez semmiféle adóemelést a kormány, sőt, azt tervezik, hogy 2014 januárjától öt százalékkal csökkentik a társadalombiztosítási hozzájárulást, vagy pedig az általános forgalmi adó szintjét hoznák vissza a jelenlegi 24 százalékról 19 százalékra – jelentette ki tegnap a Realitatea televízió műsorában Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter.
2013-04-08: Közélet - Fekete Réka:

Kevesebb pénz a kórházaknak

A kédivásárhelyi kórház havonta százhetvenezer lej adósságot halmozna fel, a baróti hetvenezret, a kovásznai közel ugyanennyit, a bodzafordulói valamivel kevesebbet, ha az idei működési keretszerződést a jelenleg előterjesztett változatban kell aláírniuk az egészségbiztosító pénztárral. Az érintett kórházak tiltakoznak a tervezett finanszírozás alacsony szintje miatt, a megyei közegészségügyi igazgatóság és a Sanitas szakszervezet támogatja követeléseiket.