Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új felosztás a jelenlegi régiók mentén

2013. április 9., kedd, Közélet

A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakíthatják ki az új közigazgatási régiókat – derült ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes tegnapi nyilatkozatából.

A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakíthatják ki az új közigazgatási régiókat – derült ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes tegnapi nyilatkozatából. A közigazgatási régiók kialakításáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: „el kell ismernem, hogy a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak a megőrzése mellett komoly érvek szólnak. Még nem született végleges döntés, de úgy tűnik, hogy biztos léptekkel haladunk e változat felé” – mondta Dragnea.
A kormány az idén új közigazgatási régiókat szeretne létrehozni, megőrizve a jelenlegi megyéket. Az új régiók közigazgatási hatásköröket kapnak, de még nem lehet tudni, hogy milyen kompetenciákat ruháznak át megyei vagy kormányzati szintről. A kabinet tárcaközi bizottságot állított fel. Liviu Dragnea szerint a szakértői háttérmunka még nem ért véget, hiszen vannak még szempontok, amelyeket figyelembe kell venni. Mint mondta, jelenleg arról zajlik vita, hogy Bukarest maradjon-e különálló régió, vagy építsék be a körülötte lévő megyékkel egyetlen közös közigazgatási egységbe.
Romániában jelenleg nyolc gazdasági fejlesztési régió működik. A többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna, valamint a mintegy felerészben magyarok által lakott Maros megye egy fejlesztési régióba tartozik, ugyanakkor ebben a régióban a magyar lakosság aránya csak körülbelül 30 százalék. A romániai magyar politikai szervezetek szerint a jelenlegi fejlesztési régiók nem hatékonyak, és ellenzik, hogy ezek mentén alakítsák ki az új közigazgatási régiókat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2013-04-09: Közélet - Iochom István:

Elfogadták a költségvetést (Kézdivásárhely)

Tegnap Kézdivásárhelyen az önkormányzat elfogadta az idei költségvetést, a tanácsülésen tizenhét városatya közül tizenöt volt jelen. Bokor Tibor polgármester hangsúlyozta, a tanácsülést megelőzően a gazdasági bizottságban részletesen megtárgyalták a város idei költségvetését, a tervezettel kapcsolatosan ott nem hangzott el számba veendő észrevétel vagy javaslat.
 
2013-04-09: Közélet - :

Ismét bíróság előtt Năstase

Halasztással kezdődött a fellebbviteli tárgyalás tegnap Adrian Năstase volt miniszterelnök lakásfelújítással kapcsolatos korrupciós ügyében, amelyben első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.