Magyar tükör

2013. április 9., kedd, Világfigyelő

Folyamatosan áradnak a magyarországi folyók, súlyos károkat és zavarokat okoz a belvíz is. Évtizedek óta halasztják az ún. Tisza-programot, ha egyszer ezek az egymást követő tavak elkészülnek, megoldhatják a gondok legnagyobb részét, de a kisebb folyók rendezése is esedékes, s már nem halasztható sokáig.

Magyarország ebből a szempontból nagyon balszerencsés helyzetben van, nagy folyóinak vízgyűjtői az elszakított országrészekben, főként Kárpátalján, Ukrajnában találhatók, ahol az utóbbi másfél évtizedben hatalmas erdőirtás is folyt – a nagy árvizek egyik oka ez, nincsenek erdők, amelyek így-úgy, a nagy olvadások után a lezúduló vizeket felfoghatnák, ezért aztán ezek úgy ömlenek Magyar­országra, mint egy mosdótálba. A kisebb-nagyobb folyók gátrendszerei is évről évre javításra szorulnak. * Az elmúlt hét legnagyobb eseménye Matolcsy György új jegybankelnök gazdaságélénkítő programja. Egyelőre annyi világos (bizonyos részletek – és az ördög, tudjuk, a részletekben bujkál – még eléggé homályosak), hogy a Magyar Nemzeti Bank valutatartalékából nullaszázalékos kamattal ad hiteleket a bankoknak, hogy azok legtöbb kétszázalékos kamattal a kis- és közepes vállalkozásoknak biztosítsanak hitelt. A program másik része is érdekes: segít a jegybank a csőd szélére sodródott kis- és közepes vállalatoknak nyomasztó devizaadósságaik rendezésében, forintra váltásában. A harmadik rész, hogy a valutatartalék tíz százalékát az államadósság csökkentésére fordítják. * A bejelentés körül vita alakult ki, de a közgazdászok nagy része a lényeggel, a gazdaságélénkítéssel egyetért. * Ítéletet hirdetett a bíróság Bándi Kata pécsi rendőrségi pszichológusnő gyilkosának ügyében. A pszichológusnőt egy parkban támadta meg a büntetett előéletű gyilkos, megerőszakolta és megfojtotta. Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, a birói indoklás szerint különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért és azért, mert egy olyan emberről van szó, akinek léte folyamatos veszélyt jelent a társadalomra. Az ítélet elrettentő hatású is lehet, hiszen egyre növekszik az ehhez hasonló bűncselekmények száma. En­nek ellenére hét végén Pécsett a polgármester húszéves lányát támadta meg egy férfi, este, az utcán, meg akarta erőszakolni, védekezett, ezért agyba-főbe verte, arccsontja is eltört, kórházban ápolják. * Végezetül még egy bírósági hír, az ügyészség Bene László volt budapesti és Gergényi Péter országos rendőrfőkapitány felfüggesztett börtönbüntetését javasolja a 2006. októberi zavargások idején történőt visszaélések miatt. (A legfőbb vád, hogy az álarcos rendőrök nem viselték azonosító jelvényüket, ezért szabadon erőszakoskodhattak...) A bíróság ezután hoz majd ítéletet az ex főkapitányok ügyében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 363
szavazógép
2013-04-09: Világfigyelő - :

Semjén: az autonómia a kisebbségi jogok királynője

Semjén Zsolt szerint az egyes külhoni magyar nemzetrészekre jellemző autonómiaelképzelések nem valóságtól elrugaszkodott törekvések, és mindegyikre van példa az Európai Unióban. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a témában tegnap kezdődött nemzetközi konferencián azt mondta: hamis beállítás, amikor azt a kérdést teszik fel, hogy területi vagy kulturális autonómiát támogatnak-e. Ez nem „vagy-vagy” hanem „és” kérdése. A szórványmagyarságot megilleti a kulturális autonómia, a tömbmagyarság számára pedig jár a területi autonómia – szögezte le.
 
2013-04-09: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Arányos válasz Phenjan provokációjára
 Az Egyesült Államok és Dél-Korea a korábbinál erőteljesebb, ugyanakkor arányos és korlátozott válaszadással készül visszafelelni az észak-koreai provokációra, azzal a szándékkal, hogy megelőzze a konfliktus szélesebb háborúvá fejlődését – írta tegnap a legújabb amerikai–dél-koreai tervekre hivatkozva a The New York Times. Amerikai kormányzati források szerint az új „provokációellenes” tervek azonnali, de arányos és „azonos természetű” válaszlépéseket tartalmaznak, vagyis az észak-koreai támadás forrására hasonló fegyverekkel mérnének válaszcsapást.