Röviden

2008. január 5., szombat, Világfigyelő
Megalakult a koszovói parlament

Megtartotta alakuló ülését tegnap a novemberben megválasztott koszovói parlament, amely rövidesen kikiálthatja az albán többségű dél-szerbiai tartomány függetlenségét. Az új házelnök és az új kormány megválasztása a két legnagyobb parlamenti párt, a Koszovói Demokrata Párt és a Koszovói Demokratikus Szövetség megállapodásának függvénye.

Elvi egyezségük értelmében a miniszterelnöki tisztség várományosa a gerillavezérből politikussá avanzsált Hasim Thaqi PDK-elnök. A koalíciós tárgyalások a tárcák elosztása körüli viták miatt azonban megfeneklettek. Koszovói albán vezetők szerint a parlament 2008 első hónapjaiban kinyilvánítja a tartomány függetlenségét, arra számítva, hogy a nyugati nagyhatalmak legyűrik a Koszovó függetlenségét mereven ellenző Szerbia, illetve a Belgrád pártját fogó Oroszország ellenállását, és elismerik az új államot.

Óvatos a szerbiai magyar elnökjelölt

Fél a Koszovó végleges státusát meghatározó döntés szerbiai hatásaitól Pásztor István, a vajdasági Magyar Koalíciónak a januári szerbiai elnökválasztáson induló jelöltje. ,,Félek a koszovói bomba robbanásától, függetlenül attól, hogy az kit talál el. A veszély szerintem egész közösségünket fenyegeti. Gyakorlatból tudjuk, hogy konfliktusokkal terhelt, szélsőséges helyzetekben megszaporodnak a nemzeti kisebbségekhez tartozókat sújtó negatív jelenségek" ― mondta a Deutsche Welle rádiónak adott s a szerb média által idézett nyilatkozatában a politikus, aki azt is kifejtette, hogy kampányában meg akarja mutatni, milyen Szerbiára vágynak az ország nemzeti kisebbségei. A január 20-i elnökválasztáson kilenc jelölt indul, de egynek sincs esélye arra, hogy az első körben győzzön. A küzdelem ― február 3-án ― minden jel szerint Boris Tadic jelenlegi államfő és a nacionalista szerb radikálisok vezére, Tomislav Nikolic között fog eldőlni.

Koszovó példája és Baszkföld függetlensége

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezet a Szerbiából kiszakadni akaró Koszovó példájára hivatkozva követeli Baszkföld függetlenedését Spanyolországtól ― tűnik ki egy baszk újságnak adott interjúból. Az ETA nevében nyilatkozók azt hangoztatták, hogy ,,küzdelmük nem utópia", és követendő példaként említették a koszovói, illetve a skóciai függetlenségi törekvéseket. Az ETA egyik szócsöveként használja az említett baszk lapot, ha üzenetet vagy közleményt akar nyilvánosságra hozni. Az Európai Unió terroristaszervezetnek tekinti az ETA-t, amely csaknem négy évtizede harcol Baszkföld függetlenségéért.

Pakisztánban a Scotland Yard

Pakisztánba érkezett tegnap a brit Scotland Yard terrorelhárító osztályának ötfős nyomozócsoportja, hogy segédkezzen a helyi hatóságoknak a Benazir Bhutto ellenzéki vezető ellen december végén elkövetett merénylet hátterének felderítésében. Pervez Musarraf pakisztáni államfő közölte, hogy nem teljesen elégedett az eddigi vizsgálattal. Tagadta ugyanakkor, hogy a hadseregnek vagy a pakisztáni titkosszolgálatnak köze lenne Benazir Bhutto halálához, vagy akár csak rejtegetnivalója lenne azzal kapcsolatban.

Katonai titkok a könyvtárban

Svéd katonai titkokat tartalmazó pendrive-ot találtak egy stockholmi könyvtár szabadon használható számítógépén. Az adathordozón a svéd haderő bizalmas iratait tárolták, többek között dokumentumokat az Afganisztánban állomásozó békefenntartó alakulatról és egy olyan amerikai biztonsági cég titkos jelentését, amely a Srí Lanka-i külügyminiszter elleni merényletet és a libanoni védelmi miniszter meggyilkolására tett kísérletet elemezte. A hadsereget az Aftonbladet stockholmi újság riadóztatta, amelyhez a becsületes megtaláló eljuttatta az adattároló eszközt. A hadsereg azonnal vizsgálatot indított az eset tisztázására, és válságmegbeszélést folytatott a NATO-val.

Százdolláros olaj

Az általános vélekedéssel szemben nem spekuláció, hanem tényleges piaci alapfolyamatok ― mindenekelőtt a meredek amerikai és globális készletcsökkenés ― miatt érte el a nyersolaj a százdolláros lélektani árküszöböt a határidős piacon, áll az egyik vezető londoni befektetési ház tegnap kiadott elemzésében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2008-01-05: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Esztendők fordultán

Anyaországunk immáron ellenőrizhetetlen szabad zuhanását szorongó szívvel figyeljük, halványan remélve, hogy egyszer csak vége lesz a szerencsétlen hátramenetelnek.
2008-01-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Brüsszeltől Sepsiszentgyörgyig (EP-képviselet)

Brüsszeltől a Székelyföldig tartó EP-képviselői irodahálózatot nyit Tőkés László EP-képviselő, amely Budapesten is áthalad ― nyilatkozta tegnap kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt.