Nem kell félni az autonómiától

2008. január 5., szombat, Közélet

A Székely Nemzeti Tanács tegnap kiadott közleményben bírálta Adrian Cioroianu külügyminiszter Koszovó jogállása kapcsán hangoztatott kijelentését, hogy Románia ellenzi a kollektív jogok biztosítását a kisebbségek számára.

Az SZNT elnöke által jegyzett dokumentum szerint a ,,Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának első szakasza kimondja a népek jogát az önrendelkezéshez, és ez a jog ma már nemcsak a szuverén államok létezésének alapja, de az államokon belüli önrendelkezés jogát érvényesítő autonómiák is erre épülnek". Az egyezségokmányt Románia 1974-ben iktatta belső jogrendjébe, egy éve pedig egy olyan szövetségi rendszer tagállama, amely az európai civilizáció közös értékrendjére, az emberi méltóság és a szabadság megbecsülésére épül — emlékeztet a Fodor Imre elnök által jegyzett közlémeny. ,,Ezek után elfogadhatatlan, hogy ahelyett, hogy ezen értékek mellett állna ki országa nevében Románia külügyminisztere, az orosz birodalmi törekvésekkel vállal közösséget, vagy éppenséggel a háborús bűnös Milosevic politikai örökségével" — áll a közleményben. Az SZNT úgy értékeli, hogy a koszovói példa bizonyítja, a népek önrendelkezési jogának érvényesülését megakadályozni nem lehet, ezért a koszovói albánokat Koszovó függetlensége és a koszovói szerbeket a széles körű autonómiához való jog illeti meg. Ugyanezen jog alapján a székely népet is megilleti Székelyföld autonómiája — szögezi le az SZNT —, amely miatt Románia kormányának, a román törvényhozásnak nem kell félnie. ,,Az indokolatlan félelem diktálta szembefordulás az Európai Unió nagy többségével sérti — nemzeti identitástól függetlenül — az ország minden állampolgárának érdekét, és ellentétben áll azokkal a nemzetközi vállalásokkal, amelyek Romániát az emberi jogok mellett kötelezték el" — állapítja meg a közlemény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2008-01-05: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A törvényhozás másik arca

Mert nem csak véget nem érő csatározásokból, ízléstelen veszekedésből, népszerűséghajhász beszédekből, kulisszák mögötti taktikázásból áll a parlamenti munka. Van a román törvényhozásnak egy másik arca is.
2008-01-05: Közélet - x:

Markó adóbevallása

Adóbevallása szerint 2007-ben egy 49,77 négyzetméteres, 42 000 lej értékű lakást örökölt Sepsiszentgyörgyön Markó Béla RMDSZ-elnök.