Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hóhányók ideje

2008. január 7., hétfő, Máról holnapra

Karácsonytól vízkeresztig tetszhalott volt a romániai politikai élet. Főszereplői ilyenkor pihenik ki az éves, számunkra nehéznek tűnő munka fáradalmait, s ha a hó be nem temette volna Bukarestet, valamint az ország déli megyéit, még Ludovic Orban közlekedési minisztert és a külföldi telelésből egynapos késéssel az országba érkező főpolgármestert sem láthattuk volna hímezni-hámozni, magyarázkodni, s álőszinteséggel bejelenteni: ez már mifelénk így megy, ha az Isten sok havat ad, attól majd csak a tavaszi napfény ereje szabadíthat meg.

Cseppben a tenger. E kis, jelentéktelennek tetsző politikai nyilatkozatból a román vezető elit munkához, felelősséghez való viszonya kitetszik. A természet csapásait a közembernek sztoikus nyugalommal és beletörődéssel kell viselnie, egyelőre nincs pénz hóhányásra, illetve csak arra van pénz. A hóhányók álőszinteségére és átlátszó kis hazugságaik elviselésére.

Pihennek a magyar politikusok is, a Balkán csúnyán megfertőzte őket, s aki közügyekben az új esztendőben megszólalt, jelesen Kelemen Hunor ügyvezető elnök, jórészt csak az eredmények csokorba szedésére hajlandó. Kormányzati munkájuk jó volt ― állítja a Hargita Népe idei első számában ―, a kitűzött célokat teljesítették, ráadásul múlt év utolsó napjaiban olyan költségvetést sikerült elfogadtatni, mely biztosítja mind a közösségek, mind az egyén prosperitását. Főnökével, Markó Bélával ellentétben Kelemen még ma is úgy véli, az államfőellenes csoporthoz való csatlakozásuk lényegét tekintve nem tévedtek, csak hirtelen színeváltozásukat nem sikerült igazán jól kommunikálni, s a fafejű székely nem értette meg a mögöttes ravasz politikai húzást. Kelemen Hunor olvasatában az EP-választás nem csak siker, de mérföldkő volt, s bár ismét Tőkés László nyakába varrja, hogy nem négy, esetleg öt RMDSZ-es sertepertélhet Brüsszelben, azt elismeri, hogy ez a választás ,,azt is megmutatta, hogy előbb-utóbb meg kell egyezni, mert ha ez nem történik meg, még egy ekkora teljesítményre nem leszünk képesek". Kár, hogy az ügyvezető elnök ma sem hajlandó a számok mögé nézni, így a szervezet népszerűségének csökkenését kimondottan a kormányzással járó kopásnak tudja be, s annak, hogy az együgyű székelyek a helyi közigazgatást tévesen az RMDSZ-szel azonosítják.

Elteltek az ünnepek, túl vagyunk vízkereszten, hamarosan kezdődik a farsang, a téltemető mókák, közös vigasságok ideje. Ha bölcsebb nem is, de szelídebb lesz az ember. Még tán a politikusok is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2008-01-07: Közélet - Bodor János:

Megnyitották az utakat

A Szörcsére és Székelytamásfalvára vezető utakról eltakarították a hóbuckákat, így a Feketeügy menti mezőfalvak mindkét irányból, azaz Zaboláról és Kovásznáról is megközelíthetők — tájékoztatott Ádám Attila zabolai polgármester, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat erőgépe tegnap is dolgozott az utak kiszélesítésén.
2008-01-07: Közélet - Magyari Lajos:

Koszovó és a térség útkereszteződései (Jegyzet)

Még csak néhány nap telt el a 2008-as esztendőből, de egyre többször kerül szóba a mai Szerbia déli tartományának számító Koszovó ügye, a lehetséges döntések kimenetele, a várható hatások forgatókönyv-sorozata.