Gőzerővel dolgozik a kopjafadoktor

2013. április 25., csütörtök, Faluvilág

Egy emlékkopját, egy fejfát nemcsak elhelyezni kell, hanem gondozni, időnként tartósítani, sőt, felújítani, meghosszabbítani annak az életét. Ezt azok az emlékjelek-kopjafák mutatják, amelyek szerte a megyénkben megfeketedve, repedezetten, úgymond magukra hagyottan dacolnak az időjárás viszontagságaival, s készek arra, hogy magukkal vigyék az emléket, amit őriznek, azoknak az emlékét, akiknek állították.
 

  • Balázs Antal az 1954-ben végzettek emlékkopjafáját menti                                      A szerző felvétele
    Balázs Antal az 1954-ben végzettek emlékkopjafáját menti A szerző felvétele

Balázs Antal nyugalmazott tanító és faragómester nemcsak újakat készít, hanem kiváló szakértőként seregestül menti a régi emlékkopjákat, még akkor is, ha arra különösebben senki nem kéri. Lapunk egyik írása emlékeztette arra, hogy Balog Józsi kopjafája ott áll a kézdiszentkereszti Állo­más utcában, elment, megnézte, felújította, megköszönték neki. Sepsiszentgyörgyön hihetetlenül nagy dologba vágta a fejszéjét: vállalta, hogy menti, felújítja a református vártemplom várfala mellett sorakozó emlékjelek kezelésre kívánkozó emlékkopjafáit. Szőcs Dániellel, a vártemplomi kopják históriájának legjobb ismerőjével úgy egyeztek, hogy június 22-re, a nyár kezdetére kész is lesz a munkával, amikor emlékünnepségek-találkozók sora veszi kezdetét, s arról sem feledkeznek meg, hogy lelkész áldja-szentelje meg a zömében mikós osztályok által állított, új ruhába „öltöztetett” emlékkopjákat. Mint elmondta látogatásunk idején, 79 emlékkopja áll a várfal előterében, amelyből még 20-at kell felújítania. „Dani bátyáméké volt az első osztálykopja, 30 évvel ezelőtt állították, és éppen június 22-én tartják a 70. mikós érettségi találkozójukat. Sajnos, nem minden kopjafán látható annak neve, iniciáléja, aki faragta – mondta –, mert nem lenne érdektelen ez alkalommal felsorolni azt a kevés kopjafafaragó nevét, akinek munkái ott lát­hatók.”
Ugye a kopjafadoktort keresi? – kérdezte néhány illyefalvi fiatal, az IBA cég munkásai, ugyanis Balázs Antal ott lelt olyan körülményekre, ahol a legkönnyebben bábáskodhat faragványai újjászületésén. Minden felújításra szoruló kopjafát leszerel, elszállítja illyefalvi műhelyébe, majd visszaszereli helyére. Ez alkalommal megtisztulnak a fémből készült táblácskák is, kicserélik a rozsdásodó vasszegeket.
 Balázs Antal nagy lelkesedéssel, odaadással a nemes mentőmunka iránti felelősségérzettel végzi a felújítást. „Nyugdíjas vagyok – mondta –, még bírom, s örvendek, hogy dolgozhatom az illyefalvi műhelyben.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2013-04-25: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Életfák Sepsikőröspatakon (Hagyomány született)

Fiatal apák, feleségek, nagyapák és nagyanyák, valamint a 2012-ben született helybeli és kálnoki kisgyerekek jelenlétében tizennégy generációs életfát ültettek el szombaton a legjobb helyen, a Kálnoky Ludmilla Általános Iskola kertjében. Önkormányzatunk elhatározása, hogy megmaradásunk és ittlétünk e jelképes hagyományát évente megismételjük – jelentette ki megnyitóbeszédében Kisgyörgy Sándor polgármester.
 
2013-04-25: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ősállatmaradványt mentettek Erősdön (Alvó kincseink)

Van, hogy őslénymaradványra egy század alatt csupán egy-két alkalommal bukkannak. Többnyire bányászat, ásás alkalmával, ritkábban hoz tudatos kutatás ilyen eredményeket, s azt is csak ott, ahol tudja a kutató, hogy a munka eredményre vezethet. A székföldi Erősdön ez a második mamutmaradvány, amely napvilágra került.