Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Árulkodó közvetítés

2008. január 8., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Traian Băsescu államfő közbenjárását kérte a napokban Tőkés László püspök, hogy a Demokrata Párt ne gördítsen akadályokat az Európai Néppártba való felvétele elé. Pontosabban közvetítésre kérte az államfőt a közte és a demokraták között kialakult konfliktusban. Az Emil Boc vezette alakulat ugyanis többször is ellenezte Tőkés csatlakozását az Európai Néppárt frakciójához.

A történet első hallásra talán jelentéktelennek tűnik: na és akkor, ha akadéskoskodnak a demokraták? És mit számít, ha Tőkés nem csatlakozik a néppárt frakciójához? Fő, hogy ott van — mondhatná a választó. Csakhogy a képviselői munka is könnyebb, ha a honatya mögött áll az európai törvényhozás legerősebb parlamenti csoportja, hatékonyabb a magyarság képviselete, ha egy csapatban van az Orbán Viktor vezette Fidesz honatyáival. Mint ahogy jelképes üzenete és talán példaértéke lehetne annak is, hogy legalább Európában egymás mellett dolgozik az RMDSZ-es és a független képviselő, ha már ez Romániában nem történik meg.

És mégsem ezek a legfontosabb vetületei Tőkés néppárti tagságának. Hanem a demokraták és az államfő viszonyulása a kérdéshez. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a voksszerzési lázban az Emil Boc vezette alakulat az utóbbi időben egyre nacionalistább hangot ütött meg. Ráadásul ugyanez a párt minden erejével igyekezett meggátolni a kisebbségi törvény elfogadását, amikor még koalíciós partnere volt az RMDSZ-nek. Teszi mindezt a legnépszerűbb román párt, amely megnyerte az EP-választásokat, utána pedig bekebelezte a Stolojan-féle liberális demokratákat.

Azonban míg a Boc vezette alakulat kisebbségekhez fűződő viszonya többé-kevésbé egyértelmű, jóval bonyolultabb a helyzet a pártot a háttérből irányító államfővel. Băsescu ugyanis nemrég a Cotroceni-palotában fogadta Tőkést, és támogatásáról biztosította, azelőtt pedig Székelyföldön jártában a román nyelv idegen nyelvként történő oktatását javasolta. Ugyanakkor azonban élesen támadta az RMDSZ-vezetők egy részét, és árulkodó a Koszovó fügetlensége ügyében tanúsított magatartása is.

Tőkésnek az államfőhöz intézett kérése tehát alkalmat teremthet arra, hogy — ha teljesen nem is, de legalább részben — letisztuljon Băsescu viszonya a magyarság törekvéseihez. Ha elutasítja a felkérést, és a demokraták továbbra is Tőkés felvétele ellen foglalnak állást, kiderülhet, hogy az államfő valóban csak politikai célokból, az RMDSZ megsemmisítése végett közeledett a szövetség ellenzékéhez. És akkor legalább minden erdélyi magyar politikus tudná, mit várhat az államfőtől.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2021
szavazógép
2008-01-08: Nemzet-nemzetiség - x:

Székek földje — Székelyföld?

Mettől meddig is tart a Székelyföld?
Amikor még javában tartott a Kovászna megyei kökösi tábla vitája, felmerült bennem több kérdés. Vajon csak Kökös van a Székelyföld határán? Mi történt volna, ha nem csupán egy ilyen tábla elhelyezése miatt tör ki a botrány, hanem az összes, Kovászna és Hargita megyébe be- és kivezető fő- és mellékúton akartak volna az önkormányzatok, civil szervezetek, úgy általában mindenki (vagy legalább majdnem mindenki) azonos táblákat elhelyezni? Mi történt volna, ha most az egyszer a térség egységesen lép fel, önmagát valamilyen formában meghatározandó? Ha már annyira úgyis oda s vissza vagyunk a ,,szimbólumokért", ugye.
2008-01-08: Közélet - x:

Összehangolt fejlesztés szükséges (Beszélgetés Vajda Lajossal, a Kovászna Megyei Tanács alelnökével)

Bár az év eleji beszélgetések általában a múlt évi megvalósítások felsorolására nyújtanak alkalmat, Vajda Lajos inkább a megvalósításra váró terveket sorolja. Ezek közül az agráripari park, a fejlesztési pólus, a vízhálózat a legnagyobb. Összehangolt fejlesztésre van szükség, hogy a megye modernizálási folyamata identitásunk megőrzésével párosuljon, és ebben a fiataloknak is részt kell vállalniuk — vallja.