Kisborosnyói kalauz

2008. január 9., szerda, Faluvilág

Kisborosnyón szárközépig érő latyakban araszol a jó szolga, az ilyen utakra gyártott Dacia, s velem szembe tolja egy sihederkorú legényke a bicajt. Jóképű, barna bőrű srác. Majdnem magától áll meg a kocsi, hogy megkérdezzem, nem elég a kendertarisznyát cipelni, még ezzel a bringával is kínlódsz a sárban? Nevet.

Nem mondom meg, hogy tulajdonképpen a valamikor jómódra valló tömzsi, rakott kő (vagy tégla) kapulábak érdekelnek. Azokat akarom lefotózni.

Faggatom is a nagylegényt, miközben előveszem a fényképezőgépet, hogy merre járt, s miért teszi le a tarisznyát a kerítés mellé?

— Hogy azt ne fényképezze — feleli. — Miért, mi van benne? — Egy kenyér s egy üveg bor. — A bor kinek, s minek? — Apámnak — szalad szembe velem a válasz.

— Hányan vagytok testvérek? — faggatom tovább. — Hatan. — Melyik hány éves, és hogy hívják őket? — kérdezem, mert a válaszból sokféle következtetés levonható. — A néném, Góga Márta tizenhat éves. Én Levente vagyok, tizennégy éves. Barni tizenegy, Kinga nyolc, s Dalma egyéves és kilenc hónapos. Ennyi.

(Illesse dicséret a kisborosnyói lelkészeket és a tanítókat, és természetesen a szülőket is, hogy ilyen nevű gyermekeket tartanak keresztvíz alá. Néhány év múlva falvaink lakosságának egy részét ők alkotják majd.)

— Szüleid mivel foglalkoznak, s miből élnek? — Segélyből. (Nem azt mondja, mint máshol, hogy ,,szocsiálból", azaz szociális segélyből.) — Mennyi az a segély? Meg lehet élni belőle? — halmozom a kérdéseket. — Kevés — érkezik a válasz. — Egymillió s valamennyi. Ebből kell megélni.

— Kié ez a módos kapu? — tágítom a kérdések és érdeklődésem körét. A válasz meglep: A Joós Elek kapuja volt. Eladták.

Másoktól tudom, hogy ez az egész falurész valamikor a Tompa családé volt. A Tompa-kúria, amely a 60-as években adta be a szó szoros értelmében a derekát, már a múlté. Még szerencse, hogy virágos reneszánsz faragott kőportálja bekerült a Székely Nemzeti Múzeumba. 2008 a Magyar Reneszánsz Éve. Mátyás király korát és ennek székelyföldi utóéletét tiszteljük a gesztussal. Ezzel egybevetve Kisborosnyó mai helyzetét és állapotát, nem mondhatnám, hogy túl sok lenne abból, amivel dicsekedhetnénk. Az egykori kúriák tőszomszédságában szegényes putrik, ócska bringák, kopott kenyeres tarisznya, sár és latyak, de ez a Levente gyerek a maga négy osztályával — megkérdeztem — szimpatikus és értelmes, hisz máshol előfordul, hogy jól öltözött felnőttek sem tudnak válaszolni a legegyszerűbb eligazító kérdésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2008-01-09: Faluvilág - Sylvester Lajos:

A táj és a tél kérdez

Bagoly Vilmos nyugalmazott igazgató-tanítóval, nevelő tanárral együtt utazunk a háromszéki hófoltos, szélfúvásos tájon. Egy meghatározott témát követek majd partneremmel kapcsolatosan, de egyelőre hagyom, hogy ne én kérdezzek, hanem maga a táj tegye fel a kérdéseket. A medence téli képe átveszi tőlem a szerepet, és kérdez. Bagoly Vili — 82 éves — a nagy idő távlatából, s mint aki nagy időket megélt, válaszol a táj kérdéseire:
2008-01-09: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Nagybaconi hármas harang

Tamás Gyula nagybaconi harangozó meséli a templomtorony magasságában a három harang mellett, hogy a fia, Tamás Gyula Szilamér, ha bemegy a diszkóba, ahol rendszerint erőfitogtató bajnokságot rendeznek, az ő kezét senki sem nyomja le. (Úgy emlékszem, mi gyermekkorunkban szkenderbégezésnek neveztük ezt a játékot.)