Harc az üdülési csekkért

2008. január 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Megváltást nem, de felüdülést hozhatnak az üdülési csekkek

Ma Bukarestben folytatódik az a tárgyalássorozat, mely Kovásznán a nemrég átadott Clermont Szállóban kezdődött tavaly december elején, s melynek célja, hogy az ételjegyekhez hasonló juttatásként kiosztandó üdülési csekkek szenátusban megszavazott törvényét a végső, döntő szót kimondó képviselőházban a turisztikában tevékenykedők javaslatainak figyelembe vételével fogadják el.

A Lucia Morariu turisztikai államtitkárnál tartott találkozón részt vesz Herman Rosner, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is — adja hírül a kamara közleménye.

Ma pontról pontra veszik a javaslatokat. A minisztérium azt szeretné, ha a már a parlamentben lévő tervezetet ismét a kormány elé vihetné, s a képviselőház szakbizottságai még a vita megkezdése előtt megkaphatnák a módosított változatot.

Az üdülési csekkek törvényét és annak érdekeik szerinti megfogalmazását azért tartják fontosnak az idegenforgalomban tevékenykedők (munkaadók, szakszervezetek, utazási irodák), mert szociális jellege mellett köze van a turisztikai ágazat felfuttatásához, az adottságok jobb kihasználásához, a bevételek növeléséhez, a fejlesztéshez. Lehetővé tenné például, hogy az alkalmazottak kimozduljanak szabadságuk idején lakhelyükről — ezt most közel kétharmaduk nem teszi meg, legtöbben, mert nincs rá pénzük. Romániában jelenleg ez a többre hivatott ágazat a nemzeti össztermék csupán két százalékát adja, miközben például Magyarországon tíz, Máltán tizennégy százalék a hozzájárulása. S hogy háromszéki vonatkozásban is milyen lényeges kérdésről lenne szó, arról már igen sokat beszéltek mifelénk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-01-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ünnepi visszapillantó

Két ünnep között és a csonka héten válogattunk az év vége vidéki eseményeiből.
* Maksán örömmel adták tudtunkra, hogy a Rotary Klub képviseletében dr. Ioan Cheresteş szemorvos hét élelmiszercsomagot nyújtott át rászoruló és sokgyermekes családoknak, bepótoltak a gyermekek év végi ajándékcsomagjaihoz szükséges fedezetbe, egy jól haladó eresztevényi tanulónak pedig kifizették a távolsági autóbuszbérletét.
2008-01-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A bankok és a pénzmosás

A bankok világszerte egyre többet költenek a pénzmosás elleni védekezésre és megelőzésre, miközben folyamatosan szigorodnak a szabályozási követelmények ― derül ki a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, vezetési és adótanácsadó cég felméréséből.