Kipling indiai rehabilitálása

2008. január 9., szerda, Magazin

Rudyard Kiplinget, A dzsungel könyvének íróját India az 1947-ben elnyert függetlenség óta a brit gyarmatosító politika retrográd védelmezőjének tekintette. Most, hatvan év után elkezdődött a rehabilitálása.

Az író múzeumot kap szülőhelyén, Mumbaiban (az egykori Bombayben), ahol élete első hat évét töltötte. A család lakhelye egy faház volt, melyet később raktárnak használtak. Az író itt kap emlékszobát, a kertben kis mellszobor idézi fel az emlékét ― írta a Corriere della Sera olasz napilap.

Kipling, akit V. György király kürtösének neveztek, több művében, versében, így A fehér ember terhében is arról írt, hogy a fehér ember küldetése ,,A félig démon, félig gyermek, nyugtalan és vad népek megmentése és a terrorfenyegetettség elhárítása". George Orwell az 1940-es években írta ezekről a sorokról és Kipling szemléletéről, hogy ,,elfogadhatatlan és undorító". A versekből áradó paternalista felsőség ösztönzést jelentett az Egyesült Államok számára, hogy kiterjessze gyámkodását a spanyol uralom alól alig felszabadult Fülöp-szigetekre. A 21. század Indiájában, ahol a régi nagy gyarmatosító hatalmakban az új kínai törekvésekkel szembeni korlátot látnak, kezdik megbecsülni a ,,király kürtösét".

,,A XIX. és a XX. század Indiájának legnagyobb krónikása volt ― ideje teljes revízió alá venni a gyarmatosítás örökségét, amelynek Kipling fontos része volt" ― idézi a lap a Times of Indiát. Életrajzírója, David Gilmour is hasonló értékelést ad könyvében: ,,Imperializmusa inkább állt utakból és hidakból, mint rasszizmusból" ― írta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2008-01-09: Magazin - x:

Erdélyi hagymarekordok

Hagymarekordokat döntött meg két erdélyi település, amelynek sikerült elkészítenie a világ leghosszabb hagymakötelét, illetve -koszorúját.
2008-01-09: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Anyóst nyerető vő
Vélhetően egy pittsburghi patikus nyerné meg az anyósa által legjobban szeretett vő versenyt, ha lenne ilyen, miután egymillió dollárt nyeretett a mamával karácsonyi ajándékként. A gyógyszertáros férfinak ugyanakkor csupán húsz dollárjába került anyósa 170 millió forintja, mivel húsz dollárért vette azt a sorsjegyet, amelyet felesége anyjának ajándékozott karácsonyra. Hogy bosszankodott-e a vő, miután kiderült, hogy véletlenül az egyik főnyereményt üttette meg anyósával, arra nem tért ki az AP jelentése, csak arra, hogy közölte: nem kéri vissza ajándékát.