Száz éve született Wass AlbertWass Albert föltámadásai

2008. január 10., csütörtök, Emlékezet
Az erdélyi magyar irodalom legtalányosabb és legzaklatottabb sorsú írója, a mezőségi származású, de szíve szerint igazi szülőtájának a Felső-Maros vidékét választó gróf Wass Albert január 8-án lett volna százesztendős, ha megérte volna.

Nem érte meg, az Egyesült Államokban örök emigránsként élő erdélyi arisztokrata és író önkezével vetett véget életének, s ha e kétségbeesett tett motivációját keresnénk, akkor a honvágynak bizonyosan nagy szerep jutna az okok között. Mert Wass Albert mindörökre erdélyi patrióta maradt, a hegyei, az Istenszéke, a Kelemen-havasok, a zúgó Maros után vágyakozó nagy nosztalgiázó. Ám éppen ide nem juthatott vissza soha, hiszen a második világháború után a Kolozsvárott felállított szedett-vedett román népbíróság halálra és teljes vagyonfosztásra ítélte az írót, s az ítéletből talán az elkobzás volt a fontosabb, hogy vagyonokhoz juthassanak a másodszor is ,,honfoglalót" játszó jöttmentek. A grófot és apját azzal vádolták, hogy a családi birtokukhoz tartozó mezőségi, román többségű Ombóztelkén és Vasasszentgotthárdon ők bujtották fel a bevonuló magyar honvédség egyik alegységét a helybeli parasztok elleni atrocitásokra. Hogy történt-e egyáltalán ilyesmi, az máig sem tisztázott, s ha valami meg is esett ott 1940-ben, annak a körülményei homályosak, de egy dolog biztos: Wass Albert még a vidéken sem járt akkoriban, a Felső-Maros vidékét járta, a havasokban vadászott.

Ez nem érdekelte a híres kolozsvári vész- és népbíróságot, nyugodtan kimondták a halálos ítéletet. Ettől kezdve vált földönfutóvá a ,,háborús bűnösnek" címkézett író, s került Nyugat-Európából az Egyesült Államokba, ahol a hivatalosságok, alapos vizsgálat után, tisztázták a vádak alól, állampolgárságot nyert, sőt, egyik fia az Egyesült Államok hadseregének főtisztjévé, a NATO tábornokává avanzsálhatott.

De itthon nem volt bocsánat és revízió, s nincs ma sem a fölötte nagy román demokráciában. Wass Albert itt továbbra is ,,háborús bűnös" és halálraítélt, s ha az ítéletet rajta életében nem hajtották végre, hát végrehajtották emlékén és a magyar közösségek által a tiszteletére állított szobrokon. Még a nevén is, melyet hiába választottak homlokzatukra méltónak iskolák, intézmények Szászrégenben, Holtmaroson s még a Hargita megyei Bögözben is. Nincs rehabilitáció, bár van perújítás, s bár a román igazságügyi szervek elismerik már, hogy Wass Albert az ellene felhozott koholt vádakban vétlen vala, az akkori ítéleten ma is késlekednek változtatni. Maradjon megbélyegzett és száműzött! De könyvei, írásai már nem azok. Ma alighanem a legolvasottabb erdélyi magyar író, életműve sorozatban jelenik meg, könyvei szokatlanul tüneményes gyorsasággal fogynak. Divat ez? Igen, lehet az is, de írásainak humánus üzenete, irályának ereje fölényesen indokolja népszerűségét. Az írás percemberkéitől eltérően. Mert — ugyebár — a víz szalad, de a kő marad...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2008-01-09: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Anyóst nyerető vő
Vélhetően egy pittsburghi patikus nyerné meg az anyósa által legjobban szeretett vő versenyt, ha lenne ilyen, miután egymillió dollárt nyeretett a mamával karácsonyi ajándékként. A gyógyszertáros férfinak ugyanakkor csupán húsz dollárjába került anyósa 170 millió forintja, mivel húsz dollárért vette azt a sorsjegyet, amelyet felesége anyjának ajándékozott karácsonyra. Hogy bosszankodott-e a vő, miután kiderült, hogy véletlenül az egyik főnyereményt üttette meg anyósával, arra nem tért ki az AP jelentése, csak arra, hogy közölte: nem kéri vissza ajándékát.
2008-01-10: Emlékezet - x:

Wass Albert: Üzenet haza

Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esőnek, hónak, fellegeknek,
és nincs ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad...