Igézet a globalizáció ellen

2008. január 11., péntek, Nyílttér

,,Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, /.../ És hiszek újra égi szeretetben / Ilyenkor, decemberben." Juhász Gyula halhatatlan szavai csengtek a fülemben december 25-én a barátosi fúvósok karácsonyi koncertjén. Tetszett a zene, a gyermekzenekar csillogó szeme, a felnőttzenekar virtuozitása, a generációk egymásmellettisége, a karmester eleganciája, a pontosság, az ízlésesen feldíszített színpad, a házigazdák által biztosított meleg, a közönség értékelő odaadása, nagyon tetszett, hogy a balesetben jobb kezére megsebesült trombitás megtanult bal kézzel billentyűzni, és — nem utolsósorban — a fegyelem, amelynek az alapja a figyelem.

A figyelem, amelyben egyszerre benne volt múlt, jelen és jövő, ezeknek tisztelete, szeretete és értékelése. A figyelem, amely egyszerre irányul szülők, testvérek, család és közösség felé, de célozza életünket, múltunkat, hagyományainkat, a zeneművek szépségeit, amelyeket lelkünkbe gyűjthettünk. Ez a ,,titkos igézet" nem más, mint a művelődés és fegyelem útja. A barátosi karácsonyi koncert ezért tetszett nekem és másnak is. Tapsoltunk, visszatapsoltunk, és velünk tapsolt, minden bizonnyal, az égi fúvósok között Ferencz Ernő, Kelemen Jóska bácsi és még sokan mások.

Hadd idézzem befejezésül Juhász Gyula versének utolsó sorait: ,,Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, / S ne csak így, decemberben". Ha szívünkbe véssük a költő figyelmeztető felszólítását, ki merem mondani, hogy magatartásunk derűlátással tölthet el mindannyiunkat: a XXI. század nagy betegségei — az elidegenedés, a globalizáció — nem fenyegetik az itt élőket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 489
szavazógép
2008-01-11: Nyílttér - Sylvester Lajos:

A Román Posta címére (Határhelyzetek)

Nyugaton élő ismerőseimnek még karácsony előtt írtam néhány levelet. Három ízben is nekirugaszkodtam, hogy postázzam, s mindannyiszor visszahőköltem már a látványtól is, amit a sepsiszentgyörgyi központi postán, majd a Szemerja negyedben lévő fióknál tapasztaltam.
2008-01-11: Nemzet-nemzetiség - Farkas Réka:

Kié a felelősség?

Vitaindítónak is tekinthető Csutak István Székek földje — Székelyföld? című elemzése, csakhogy a benne foglalt állítások többségével egyet kell értenünk.