Hírsaláta

2013. június 17., hétfő, Belföld

A PÁRT VADIM MAGA. Bár a Nagyrománia Párt Országos Tanácsának rendkívüli ülésén a részt vevők zöme megszavazta, hogy Corneliu Vadim Tudort váltsák le a párt éléről, a néptribün bejelentette, a párt ő maga, és vezetését soha nem fogja átengedni másnak. Kollégái döntése mögött a szocdemek mesterkedését látja, és perrel fenyegetőzik. (Antena3)

MARGA BUKÁSRA ÁLL. Meg vannak számlálva Andrei Marga napjai a Román Kulturális Intézet élén – írta a Pesurse.ro szociál-liberális forrásokra hivatkozva. A portál szerint a szenátus elutasítja majd az intézmény éves jelentését, amely automatikusan a filozófus menesztéséhez vezet. A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság szerint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektorát, később külügyminisztert, jelenleg a Román Kulturális Intézet igazgatóját 1977-ben szervezte be Nicolae Ceauşescu politikai rendőrsége, három fedőnéven is jelentett a Securitaténak, ennek ellenére a szekusdossziékat átvilágító tanács megállapította, hogy nem dolgozott a Securitaténak mint politikai rendőrségnek.
HOSSZABBÍTANA, BÁR AZ EDDIGI FELTÉTE­LEKET SEM TELJESÍTETTE. Románia, az IMF-nek a héten elküldött hivatalos szándéklevele szerint, a valutaalappal kötött megállapodásba foglalt öt teljesítménymutató közül csak kettőt teljesített. A kormány nem tett eleget a központi bank külső aktívái kapcsán vállalt kritériumoknak, de a konszolidált állami költségvetésre vonatkozó, és az állami vállalatok, valamint az önkormányzatok tartozásai kapcsán tett ígéretét sem teljesítette. A hiányosságok ellenére a kormány azt kéri, hogy az IMF június 26-án ülésező vezetőségi tanácsa hagyja jóvá az IMF-megállapodás lezárását. Az IMF márciusban hagyta jóvá a Romániával kötött egyezményének meghosszabbítását. A döntés értelmében a kormánynak júniusig kell teljesítenie a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A jelenlegi, 2011-ben megkötött elővigyázatossági egyezmény ötmilliárd eurós hitelkeretről szól, amit csak szükséghelyzetben hívhat le a kormány. (Mediafax)
ANGYAL GELLÉRT KINCSET LELT. Háromezer éves, bronzfegyverekből, -szerszámokból és -ékszerekből álló leletegyüttest talált egy iskolás a magyar–román határtól mintegy hat kilométerre fekvő Szatmár megyei Csomaközön. Angyal Gellért a család krumpliföldjét kapálta, amikor szerszáma bronztárgyba akadt, tanárnője biztatására jelentette az eseményt a Szatmár Megyei Múzeumnak, amelynek régészei fémdetektorokkal szálltak ki a háztáji krumpliföldre, és több tucat bronzfegyvert, munkaeszközt és ékszert gyűjtöttek össze. (Szabadság)
GYENGE PONT A TURIZMUS. Románia – legalábbis a Gazdasági Világfórum által készített toplistán – a 68. helyen szerepel, 5 pozíciót veszítve a tavalyihoz képest. A toplistát Svájc, Németország és Ausztria vezeti, szomszédaink közül pedig Magyarország érte el a legjobb, 39. helyezést. Az elemzés szerint Románia 2011-ben másfél millió külföldi turistát vonzott, és 1,4 milliárd dollár bevétele volt ebből az ágazatból. A turizmus így 4,7 százalékkal járult hozzá a GDP-hez. Bulgáriában ez az arány 12 százalék volt. (Ziarul financiar)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2013-06-17: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

Băsescu a magyar nacionalizmusról
Traian Băsescu államfő arra figyelmeztette az alkotmányt módosító és közigazgatási régiók kialakítását tervező politikusokat, hogy Románia egységes, nem pedig szövetségi állam. A Pro TV meghívottjaként tegnap bírálta a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség tervét, miszerint a kétkamarás román parlament felsőháza a megalakítandó régiók képviseletét látná el.
2013-06-17: Közélet - Hecser László:

Régizene-központtá tennék Olaszteleket

A hét végén ismét a régi zene otthonává vált az olaszteleki Daniel-kastély. Zenélés mellett arról is beszéltek, az amatőr régi zene központjává szeretnék tenni a jövőre teljesen megújuló történelmi ingatlant.