Belföldi hírek

2013. június 18., kedd, Belföld

Népszavazás a parlament döntése után
Együttes ülésen tárgyalja ma a képviselőház, illetve a szenátus az államfő múlt heti kezdeményezését ismertető levelet, mely szerint újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről, amennyiben az alkotmánymódosítás során a parlament nem tartja tiszteletben a 2009-es népszavazás eredményét.

Az államfő tegnap este úgy nyilatkozott, a népszavazást a referendumtörvény, valamint a módosított alkotmány parlamentben történő elfogadását követően szervezik meg. Mint mondta, az egykamarás parlamentre vonatkozó népszavazásra a módosított alaptörvényt célzó referendumot megelőzően, egy héttel korábban kerülhet sor. Traian Băsescu egy hete jelentette be: a népszavazást célzó elnöki rendeletet annak függvényében bocsátja ki, hogy a törvényhozás miként viszonyul a 2009-es referendumon megfogalmazódott népakarathoz.

Tiltanák a diszkriminációt
Az alkotmánymódosító bizottság tegnap ismét visszatért az alaptörvény diszkriminációról szóló 4. cikkelyére, és elfogadott egy módosító javaslatot, amely „mindenféle helyzetben” tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A javaslatot Tudor Chiuariu liberális szenátor mutatta be, azt állítva, jogi szempontból az előírás nem jelent semmiféle kockázatot. A javasolt szöveg szerint: „Románia összes állampolgárának közös és oszthatatlan hazája. Tilos bármely diszkrimináció, amely nemen, bőrszínen, etnikai vagy szociális eredeten, genetikai vonáson, nyelven, hiten vagy valláson, politikai meggyőződésen, nemzeti kisebbséghez való tartozáson, vagyonon, születésen, fogyatékosságokon, koron alapul, illetve bármely más helyzetben.” A javaslatot 17 igen szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a bizottság.

Csődeljárást kért a Zsil-völgyi település
Csődeljárást kért maga ellen Aninósza, miután több mint egymillió euró adósságot halmozott fel. A Zsil völgyében fekvő Hunyad megyei településnek mintegy 4200 lakosa van, adósságai hatmillió lejre rúgnak, ami 140 százalékkal haladja meg a település bevételét. A Hunyad megyei törvényszék első fokon jóváhagyta a kérést, és csődbiztost jelölt ki. A települések csődeljárási kérését kormányrendelet teszi lehetővé, amit a Ponta-kabinet fogadott el idén azért, hogy mérsékelje az önkormányzatok adósságállományát. Románia a Nemzetközi Va­lutaalappal (IMF) szemben vállalta, hogy csökkenti az önkormányzati adósságot, de ennek az elvárásnak az elmúlt időszakban Bukarest rendszeresen nem felelt meg. Egyebek mellett ez a kritérium akadályozza, hogy Románia sikeresen lezárja a 2011 tavaszán az IMF szervezésében megkötött, 5,3 milliárd euró értékű, kétéves nemzetközi hitelmegállapodást. Bogdan Chiţoiu  pénzügyminiszter korábban elmondta, hogy az önkormányzatok adóssága április végén elérte a 750 millió lejt, amit júliusig 300 millió lejre kellene csökkenteni.

Lemondott Andrei Marga
Lemondott Andrei Marga a román kulturális külképviseletek ernyőszervezeteként működő Román Kulturális Intézet (RKI) elnöki tisztségéről, miután a szenátus külügyi és kulturális bizottsága tegnapi együttes ülésén leváltását javasolta. A volt külügyminisztert, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektorát a kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (NLP) javasolta tavaly szeptemberben az intézet élére. Eltávolítását előrevetítette, hogy Victor Ponta miniszterelnök a múlt heti kormányülésen nyilvánosan bírálta az RKI vezetését. Hivatalosan azt rótták fel Margának, hogy nem terjesztette a parlament elé az intézet 2012-es költségvetési jelentését, a román média azonban a bukaresti kormánypártok közti hatalmi harcot sejti eltávolítása hátterében.

Megújul Szék Árpád-kori temploma
Az Európai Unió támogatásával újítják fel a néphagyományairól híres Szék község Árpád-kori műemlék templomát. Az Erdélyi Református Egyházkerület többévi előkészítési munka után januárban írta alá azt a szerződést, amely által az Európai Unió több mint hétmillió lej támogatást nyújt a templom felújítására. Az április végén elkezdett, összesen több mint 10 millió lejbe kerülő munkálatokat 2015 márciusáig kell befejezni.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2013-06-18: Közélet - :

Kelemen elutasítja az államfő kijelentéseit

Kelemen Hunor elutasítja Traian Băsescu államfő azon kijelentéseit, melyek szerint a helyi nacionalizmus hátráltatta a székelyföldi beruházások létrejöttét.
 
2013-06-18: Belföld - :

Hírsaláta

NEM ÜTIK A MÉRCÉT AZ ALKOTMÁNYOZÓK. Igen sokan kételkednek abban, hogy az épp most folyó alkotmánymódosítás szakmailag megkérdőjelezhetetlen lesz, ugyanis az alkotmánymódosító parlamenti bizottság tagjai közül kevés a jogi végzettséggel rendelkező honatya, s nincs köztük olyan, kinek alkotmányjogászi gyakorlata lenne. A bizottság  elnöke, Crin Antonescu történelemtanár és muzeológus, a tagok közt akad tanár, mérnök, közgazdász, újságíró és egy érettségizett vasesztergályos is. (Adevărul)