Hírsaláta

2013. június 21., péntek, Belföld

FELOLDHATJÁK AZ ALKALMAZÁSI TILALMAT. Felszámolja a kormány a betöltetlen állásokat, s ezzel párhuzamosan új alkalmazási szabályt vezetnek be, így minden felszabaduló munkahely betölthető majd a közszférában – jelentette be Victor Ponta kormányfő. A korábbi szabályozás szerint hét megüresedés következtében lehetett egy új munkaerőt alkalmazni. Az új intézkedést főként az egészségügyben és a tanügyben foganatosítják, valamint a rendőrség esetében is. Ponta szerint az erre vonatkozó rendeletet jövő héten fogadhatja el a kabinet. (Agerpres)

ESŐ MOSTA EL KÁPOLNÁSFALUT. Közel száz házat és gazdasági épületet öntött el a víz szerda este a Hargita megyei Kápolnásfaluban, miután egy hirtelen jött felhőszakadás miatt kilépett a medréből a Kis-Homoród. Egy óra alatt négyzetméterenként 90 liter víz hullott alá. Az ár a település legelőit is tönkretette. Kilenc kilométer községi út, két kilométer erdei út és tizenöt híd víz alá került.(Székelyhon)
CSAK FÉLIG KONSZOLIDÁLT DEMOKRÁCIA ka­tegóriába sorolta Romániát Bulgáriával együtt a Freedom House (FH) kedden nyilvánosságra hozott, Nations in Transit 2013 (Nemzetek átalakulóban 2013) című értékelése. Az FH összesen hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve. Bulgária 3,18, Románia 3,5 pontot szerzett. (MTI)
HASZNÁLT F–16-OSOKAT VÁSÁROL ROMÁ­NIA. A kormány jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján Románia tizenkét használt F–16-os amerikai gyártmányú harci repülőgépet vásárol 628 millió euróért Portugáliától. Mircea Duşă védelmi miniszter szerint a gépeket korszerűsíteni fogják, és 2015-től kezdődően adják át Romániának. A több rendeltetésű repülőkért az első részletet Románia már idén kifizeti. Ennek érdekében a kormány szerdai ülésén négy frekvenciasáv felszabadításáról is sürgősségi rendeletet fogadott el. A rendelet szerint a frekvenciák értékesítéséből származó bevételekből a távközlési hatóság csaknem százmillió eurót egy speciális költségvetési alapba utal át, amiből a repülőgép-beszerzést fedezik. Az F–16-osok beszerzéséről szóló törvénytervezetet még a parlamentnek is el kell fogadnia. (Gândul)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2013-06-21: Közélet - :

Zászlóról a tanácsülésen

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a testület tegnapi soros ülésén tájékoztatta a tanácstagokat arról, hogy a brassói táblabíróság megsemmisítette a megyezászlóról szóló határozatot.
2013-06-21: Közélet - Iochom István:

Veszélyben az ipari park megépítése (Elutasította a hitel felvételét a kézdivásárhelyi tanács)

Tízéves futamidőre közel ötmillió lej hitelt szeretett volna felvenni Kézdivásárhely önkormányzata a két, uniós alapokból épülő ipari park finanszírozásához szükséges önrészre, a tegnapi tanácsülésen azonban az erről szóló határozattervezet nem kapta meg a szükséges szavazatszámot.