Belföldi hírek

2013. június 22., szombat, Belföld

Román–magyar dulakodás az évzárón
Dulakodással ért véget a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola évzárója, ahol a román szülők kicsavarták a magyar szülői kezdeményező csoport egyik tagjának kezéből a valós kétnyelvűségre felhívó molinót, és összetépték – közölte a Transindex.

A hírportálnak nyilatkozó Horváth-Kovács Ádám, a szülői kezdeményező csoport tagja szerint a konfliktusnak a csendőrség közbeavatkozása vetett véget. A Liviu Rebreanu Általános Iskola évzáró ünnepségén történtekre reagáló Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke elmondta: az ügy még indokoltabbá teszi, hogy következetes politikai akcióval érjék el: az adminisztrációja alá tartozó iskolaépületek esetén a helyi tanács rendelkezzen a kétnyelvűség érvényesítése ügyében.

Rezsicsökkentés román módra
Július elsejétől átlag 1,3 százalékkal csökken a lakosság által fogyasztott villamos energia ára – döntött tegnap az Országos Energiaszabályozási Hatóság. A döntést a hatóság keretében működő szabályozó bizottság által elvégzett félévi elemzés nyomán hozták meg, és az mind a lakosságra, mind a többi fogyasztóra érvényes.

Nem biztatják az egészségügyet
Törvényesek és természetesek az orvosok és az egészségügyi dolgozók követelései, azonban meg kell találni a középutat az igénylések és a megvalósítható megoldások között – jelentette ki tegnap Victor Ponta kormányfő annak kapcsán, hogy csütörtökön az Orvosi Kamara elnöke bejelentette: tüntetésre, tömeges lemondásra készülnek az orvosok az alacsony bérek miatt. Annak ellenére, hogy az orvosok elégedetlenségének valós alapja van, a költségvetés-kiigazításkor „sajnos” nem lehet „jelentős összegeket” kiutalni az egészségügyi rendszernek – nyilatkozta az ügy kapcsán Crin Antonescu. A Nemzeti Liberális Párt elnöke rámutatott: az állami költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy bármely ágazatban jelentős összeggel pótolja a büdzsét. Leszögezte, azzal teljesen egyetért, hogy az egészségügynek prioritást kellene élveznie ezen a téren.

Béremelést fontolgatnak
Olyan speciális bérezési rendszer bevezetéséről tárgyal a következőkben a kormány a Nemzetközi Valutaalappal, amely lehetővé tenné, hogy az uniós alapok lehívásával foglalkozó menedzsmenthatóságok köztisztviselői fizetését megemeljék – közölte Victor Ponta. A kormányfő elképzelései szerint az érintett köztisztviselők fizetésének egy részét az állami büdzséből biztosítanák, a fennmaradó összeget pedig európai alapokból. Ponta szerint természetes, hogy az érintett hatóságokban dolgozó mintegy kétezer tisztviselő – akinek jelenleg havi bére nem haladja meg az 1000 lejt – tisztességes fizetésben részesüljön, miután az operatív programokat feloldották a zár alól.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1014
szavazógép
2013-06-22: Közélet - :

Székelyföldi fotók a képviselőházban

Székelyföldi portrékból és életképekből álló óriásfotó-kiállítás nyílt a képviselőházban, amely a tavaszi ülésszak végéig, június 27-ig marad a parlament előcsarnokában – ismertette tegnap Korodi Attila parlamenti képviselő.
2013-06-22: Belföld - :

Hírsaláta

CSERHALOM UTÁN VÖRÖSMARTY. Vasárnap avat­ják fel Vörösmarty Mihály mellszobrát a Beszterce-Naszód megyei Cegőtelkén. A magyarlakta szórványtelepü­lésen 1998-ban avatták a Cserhalom-emlékművet, Kolozsi Tibor szobrászművész közel tíz méter magas alkotása Szent László királynak a kun sereg felett 1068-ban aratott győ­zelmének állít emléket az egykori csatamező közelében.