Hírsaláta

2013. június 24., hétfő, Belföld

ÖSSZEFOGNAK-E A HAZAI MAGYAR PÁRTOK ÉS SZERVEZETEK? Elképzelhető, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Tőkés László vezette Er­délyi Magyar Nemzeti Tanács nem indítja útjára saját európai polgári kezdeményezését a kisebbségi jogok európai keretszabályozásáról, hanem támogatja azt a polgári kezdeményezést, amelyet pénteken indítottak hivatalosan el a dél-tiroli Brixenben az Európai Nemzetiségek Fö­deratív Uniójának kongresszusán – erősítette meg szombaton a Maszol.ro-nak Király Melinda, az EMNP alelnöke. A politikus az EMNP egy másik alelnökével, Szilágyi Zsolttal részt vett a brixeni kongresszuson. Hogy ez így történik-e, vagy folytatódik még ez ügyben is a széthúzás, a pártok itthon döntik el.

IZMOSODIK A MAGYAR–ROMÁN KERES­KE­DELMI FORGALOM. A magyar–román kereskedelmi forgalom meghaladta a hétmilliárd eurót 2012-ben – közölte az Agerpres hírügynökség. A román gazdasági minisztérium adatai szerint a tavalyi forgalom 7,33 milliárd euró volt, amiből 4,915 milliárd eurót tett ki a magyar export Romániába. A román kivitel Magyarországra 2,418 milliárd euró volt, azaz megduplázódott 2009 óta. Ro­mániában mintegy 11 500 román–magyar vegyes vállalat működik, a romániai cégekben jegyzett magyar törzstőke értéke 650 millió euró. Magyarországon több mint hatezer magyar–román vegyes vállalkozást jegyeznek a minisztérium által közölt adatok szerint.
FONTOSABB A DOHÁNYBEVÉTEL AZ EGÉSZ­SÉGNÉL. Az unió nagyon szigorú jogszabályokat léptet életbe 2015-től a dohányipari termékek előállításának, forgalmazásának és főleg fogyasztásának csökkentése érdekében. Az előírás elsőrendű fontossága, hogy a kiskorúak ne szokjanak rá a dohányzásra, ezért egy sor intézkedést be kell tartani: nem szabad vékony, úgynevezett „slim” cigarettát gyártani, illetve tilos lesz ízesíteni a cigarettadohányt, mivel a különböző aromák a kiskorúakat szoktatják rá a dohányzásra. Az uniós ajánlásra a gazdasági minisztérium és az egészségügyi tárca is memorandumban reagált, de a miniszterelnök csak a gazdasági tárca szempontjait vette figyelembe döntésében, az üzleti érdekeket helyezve az egészségügyiek elé. (RTV)
A BE NEM VÁLTOTT ÍGÉRETEK EMLÉKMŰVE. Gyulafehérváron nagyméretű emlékművet készítenek az 1918-as – Erdély és Románia egyesülését kimondó – nagygyűlés századik évfordulójára. Az Alba24.ro hírportál az emlékműállítás részleteit ismerteti. Az építést jó esetben 2014-ben kezdhetik el. Nicolae Moldovan városmenedzser elmondta: az alkotás felállításához és a környék megfelelő rendezéséhez az Európai Uniótól remélnek forrásokat. A  látványterv szerint az emlékművet a gyulafehérvári vár egyik bejáratához, az Árpád-kori római katolikus érseki székesegyháztól mintegy 260 méterre tervezik. A Gyulafehérvári Kiáltványt ma az erdélyi magyarok és a többi erdélyi kisebbség idézi gyakrabban. Az ugyanis teljes szabadságot, anyanyelvű közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígért a Romániához csatlakozó népeknek.
CENTRALIZÁLT KÖZBESZERZÉS. Kihirdette Tra­ian Băsescu államfő az egészségügyi közbeszerzé­sek újbóli központosítását elrendelő kormányhatáro­zatot jóváhagyó törvényt. Az RMDSZ, a Demokrata Li­berális Párt és a Dan Diaconescu-féle Néppárt az alkotmánybíróságon megtámadta, de a taláros testület elutasította a keresetet. Az RMDSZ azért ellenzi az egészségügyi közbeszerzések minisztériumi szinten történő lebo­nyolítá­sát, mert az szembemegy a decentralizáció elvével. (Hot­news)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2013-06-24: Közélet - Fekete Réka:

Háromszékiek is csatlakozhatnak

Az alacsony bérek és a nem megfelelő munkakörülmények miatt az országos orvosi kamara tünteté­seket, tömeges felmondást és július 1-jétől általános sztrájkot helyezett kilátásba – tájékoztattuk korábban olva­sóinkat.
2013-06-24: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Népünnepély a Kápolna-domb alatt (Sepsikőröspataki falunapok)

Akár fergeteges is lehetne a jelző, hiszen zömében a fiataloké volt a világ a színpadon és a színpad előtt: a tikkasztó kánikulában a nemrég újraalakult kálnok–kőröspataki fúvószenekar ütemeire masírozó Székely Virtus Hagyo­mány­őrző Egyesület huszár-lovascsapata pedig elkápráztatta a helyiek igen népes se­re­gét. A sátrak és a sportcsarnok árnyékát, a behűtött üdítőt kereste mindenki.