Hírsaláta

2013. június 25., kedd, Belföld

ELSŐ ÍZBEN VAN MAGYAR TAGJA ÉS AL­ELNÖKE A FUEN-NEK. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) dél-tiroli kongresszusa szombat délelőtt újította meg elnökségét. A szervezet elnöke egy újabb mandátumra Hans Heinrich Hansen, a dániai német kisebbség részéről.

A nagy többségében megújult elnökség­nek első ízben van erdélyi magyar tagja: Vincze Lóránt. A kongresszus tagfelvételi kérdésekről is döntött. A felvidéki Magyar Közösség Pártja a FUEN tagjává vált, erősítve a magyar kisebbségi közösségek jelenlétét az ernyő­szer­vezetben. (Erdély.ma)
TEGYEN IGAZSÁGOT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG. A Demokrata Liberális Párt megtámadta a választási törvényt az alkotmánybíróságon. Azért óvták meg a jog­szabályt, mert szerintük a Szociál-Liberális Szövetség a választási törvény módosításaival az állampolgárok szuverén akaratát sérti, ugyanis nem alkalmazták a 2009-es népszavazás eredményeit – nyilatkozta Sulfina Barbu demokrata-liberális képviselő. Akkor a választók arra szavaztak, hogy a parlament tagjainak száma 300-ra csökkenjen. A képviselőház múlt szerdán fogadta el a választási törvény módosításait, így ősztől egyéni választókerületes rendszert vezetnének be. Eszerint az a képviselő jut be a parlamentbe, aki a választókerületéből a legtöbb szavazatot gyűjti össze. (Gândul)
ALAPFOKON KIMONDATOTT: CSALTAK A RE­FE­RENDUMON. A Kolozsvári Törvényszék pénteken kimondta az első ítéleteket az államfő tisztségből való felfüg­gesztéséről szóló tavalyi referendumon elkövetett csalások ügyében. Nyolc személyt – köztük Corneliu Dobriţoiu volt védelmi miniszter mostohafiát – egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek többszörös szavazás vádjával. A vádlottaktól ugyanakkor elkobozzák azt a pénzt, amit a bűncselekmény elkövetéséért kaptak felbujtóiktól. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak fellebbezhetnek a Kolozsvári Táblabíróságon. Mint ismert, az ügyészség tavaly több ezer személy ellen indított bűnvádi eljárást választási csalás gyanújával. (Ziare.com)
NÁLUNK A LEGALACSONYABB AZ ÉLET­SZÍN­VONAL. Az élelmiszerárak az uniós átlag kétharmadának felelnek meg, az egy főre eső fogyasztás viszont csak fele az európai átlagnak. Az egy főre eső fogyasztás az életszínvonal egyik fontos mutatója, amely pontosabb képet ad a lakosság gazdasági helyzetéről, mint az egy főre eső bruttó hazai össztermék. Az élelmiszerek és a szeszes italok az Európai Unióban Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legolcsóbbak, és Dániában, Svéd­országban, illetve Ausztriá­ban a legdrágábbak. Német­országban, Európa legnagyobb gazdaságában az élelmiszerárak 6 százalékkal haladják meg az uniós átlagot, az életszínvonal-mutató értéke viszont 21 százalékkal nagyobb az európai átlagnál. (Puterea)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2013-06-25: Közélet - :

Tragikus buszbaleset Montenegróban

Tizennyolcan meghaltak, további hét súlyosan sérült személy kritikus állapotban van, miután egy bukaresti turistabusz vasárnap délután szakadékba zuhant Montenegróban a fővárostól, Podgoricától 30 kilométerrel északra egy hegyvidéki országúton.
2013-06-25: Közélet - Iochom István:

Szinten marad a legeltetési díj (Kézdivásárhely)

Két határozattervezetet is napirendre tűztek Kézdivásárhely tanácsának csütörtök esti ülésén a város tulajdonában levő legelők béréről. Az egyiket a polgármester terjesztette elő, a másikat az Erdélyi Magyar Néppárt frakciója, végül az előbbit fogadta el a testület, így marad a hektáronkénti 170 euró legeltetési illeték.