A szegények betegségei

2013. június 27., csütörtök, Család

Brüsszel adatai szerint a három legnagyobb fertőző betegség, a HIV/AIDS, a tbc és a malária több mint egymilliárd embert, köztük mintegy 400 millió gyermeket kínoz. Az AIDS évente kétmillió, a másik kettő együtt pedig 2,2 millió emberrel végez.
 

Stratégiai megállapodást írt alá június 10-én Párizsban Bill Gates és Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság tudományos területért felelős ír tagja. Az egyezség értelmében Brüsszel és a Bill és Melinda Gates Alapítvány közösen lép fel olyan betegségek ellen, amelyek az átlagosnál jobban sújtják a szegénységben élőket. A bizottság és az alapítvány a többi között olyan betegségek visszaszorítása és kezelése érdekében szándékszik együttműködni, mint például az AIDS, a tbc és a malária. A két szervezet 2007 és 2011 között összesen 2,4 milliárd eurót, 3,1 milliárd dollárt fordított a főleg a szegényeket sújtó betegségek visszaszorítására – tudatja közleményében az Európai Bizottság.
„Közös célunk az, hogy évente legalább egy új, hatékonyabb egészségügyi termék kifejlesztését, előállítását támogassuk” – hangoztatta Máire Geoghegan-Quinn. „Kellő erő­forrásokkal és politikai akarattal, együtt milliók életét tehetjük jobbá még az évtized vége előtt” – szögezte le Bill Gates, a világ második leggazdagabb embere, aki azt is kijelentette: ő és felesége alapítványa elkötelezett az élet­mentő gyógyszerek kutatásának finanszírozása mellett.
A bizottság közleménye arra is kitér, hogy egy teljesen új gyógykészítmény kifejlesztése akár 500–800 millió eurót is felemészthet, a klinikai tesztelés pedig tizenöt évig is elhúzódhat. A tbc elleni küzdelemben például új tudományos megközelítésre, gyógyszerekre és oltóanyagokra van szükség a járványok megszüntetéséhez és az új, a gyógyszereknek ellenálló tbc-baktériumtörzs elleni fellépéshez. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2013-06-27: Család - :

Sok tévézés, még több cukros üdítő

A tévékészülék előtt töltött hosszabb idő és a tévéreklámoknak való fokozottabb kitettség növelheti a cukros üdítőitalok fogyasztásának mértékét a gyerekeknél – derült ki a svédországi Göteborgi Egyetem szakembereinek tanulmányából.
 
2013-06-27: Család - Puskás Attila:

Foltos bürök (A mérges természet)

A foltos bürök (Conium maculatum L.) hasonlít ugyan néhány ernyős virágzatú növényünkre (petrezselyem, ánizs), a nevét adó, vastag, belül üreges szárának lilás-barnás tarkázottsága minden más hasonló növénytől megkülönbözteti.