Hírsaláta

2013. június 27., csütörtök, Belföld

MOST A ROMÁNOK VÁLNÁNAK. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két – román és magyar – társulatának különválását és két önálló kultúrintézmény létrehozását szorgal­mazza az intézmény három volt vezérigazgatója. Mihai Gin­gulescu, Zeno Fodor és Cristian Ioan hosszú távú tervet is kidolgozott a Tompa Miklós és a Liviu Rebreanu társulat szétválasztására.

Míg Keresztes Attila, a magyar társulat vezetője bizonyos fenntartásokkal akár jónak is tartaná az önállósodást, Gáspárik Attila határozottan ellenzi, mert attól tart, a Tompa Miklós Társulat elveszti nemzeti színházi státuszát, s ezzel együtt a bukaresti finanszírozást. (Krónika)
SIKERESEK, MÉGIS FELBOMOLHATNAK. To­vábbra is toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség, ugyanakkor a választópolgárok egyharmada úgy véli, hogy a balliberális koalíció belátható időn belül felbomlik – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató felméréséből. Ha most vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, az SZLSZ a voksok 58,8 százalékát sze­rezné meg, ami enyhe visszaesést jelent az áprilisban mért 59,7 százalékhoz képest. A második helyezett az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt, amely a szavazatok 15,6 százalékára számíthatna. A Dan Diaconescu Néppárt következik a sorban 8,1 százalékkal, és az új jobboldali erő, a Polgári Erő­ből és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártból álló, Igazság és Igazságosság Szövetség is bejutna a parlamentbe 5,5 százalékkal. Átlépné a parlamenti küszöböt az RMDSZ, amely a voksok 5,2 százalékára esélyes. (Adevărul)
IDÉN SEM LESZ PUSKÁZÁS. Szigorú felügyeletet szeretne Victor Ponta idén is az érettségi vizsgák alatt. A miniszterelnök felkérte Remus Pricopie tanügyminisztert, hogy figyeljenek oda a rendszerre, mert ki szeretné zárni a csalókat. Ugyanakkor hozzátette: reméli, hogy a videokamerás felügyelet ellenére jobb eredményeket mutatnak fel a diákok, mint a korábbi években.
KÉTEZERREL TÖBB GAZDASÁGI ÁRVA. Több mint 82 ezer romániai gyereknek dolgozik külföldön legalább az egyik szülője. A Gyermekvédelmi Igazgatóság adatai alap­ján tavaly év végéhez képest 2000-rel nőtt azoknak a gyere­keknek a száma, akik olyan családban élnek, ahol az anya vagy  apa, vagy mindkét szülő külföldön dolgozik. Jelenleg 23 312 gyereknek tartózkodik külföldön mindkét szülője. Közülük 22 100 kiskorút rokonok nevelnek, több mint 1000-en pedig speciális védelmi rendszerbe kerültek: árvaházakba, szociális otthonokba, vagy nem rokon családokhoz. (Bukaresti Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2013-06-27: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Rendezik az ingatlan-kisajátítást
Elfogadta tegnap a képviselőház az ingatlan-kisajátítások rendszerének korszerűsítését célzó RMDSZ-es javaslatot. Kétéves határidőt szabtak a közhasznú munkálatok elkezdésére, így a zárolt területek a munkálatok elmaradása vagy késlekedése következtében ismét felszabadulnak.
2013-06-27: Közélet - Hecser László:

A kormány csapdájában Nagyajta

A kormány által hozott rendelet, illetve az annak alárendeltségébe tartozó intézmény köti gúzsba a nagyajtai önkormányzatot: előbbi szigorú szabályozást ír elő, a másik meg nem fizet, úgyhogy az ily módon adóssá vált polgármesteri hivatal tehetetlen.