Belföldi hírek

2013. június 28., péntek, Belföld

A régiósításról nem mondanak le
Többnapos lehet az alkotmánymódosításról szóló népszavazás – jelentette ki tegnap Liviu Dragnea kormányfőhelyettes, miután az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött: a harmincszázalékosra csökkentett részvételi küszöb csak az erről szóló törvény elfogadása után egy évvel esedékes referendumokon alkalmazható.

Leszögezte továbbá: a régióátszervezési tervről semmiképpen nem mondanak le. Mint mondta, B-tervvel is készülnek: két lépésben is megoldhatják az ügyet, lehetséges ugyanis, hogy az első szakaszban szükséges alkotmányban rögzíteni a régió fogalmát. Hozzáfűzte ugyanakkor: a Szociál-Liberális Szövetség még nem alakította ki álláspontját a régiósítás ügyében, de szerinte nem kellene lemondani arról, hogy ősszel szervezzék meg az alkotmánymódosításról szóló referendumot.


Korlátozott anyanyelvhasználat
A büntetőeljárási törvénykönyv hatálybaléptetésével kapcsolatos törvénycsomag vitája során több olyan, az RMDSZ által benyújtott módosítást fogadtak el, amely megerősíti az anyanyelv használatának jogát a büntetőeljárásban, valamint a büntetés végrehajtása során – tájékoztatott közleményében az RMDSZ. Ugyanakkor nem fogadtak el két olyan javaslatot, amely egyértelművé tenné e jog érvényesítésének mikéntjét. „Javaslatunk szerint a bíróságokról szóló törvény előírná, hogy azon bírósági körzetekben, amelyekhez tartozó területeken valamely nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a lakosság húsz százalékát, az adott nemzeti kisebbség saját nyelvén nyújthasson be bármilyen írásos dokumentumot, kérést vagy igazoló aktákat, és ezek fordítási és hitelesítési költsége ne a kérvényezőt terhelje, hanem a bíróságot” – taglalta Márton Árpád képviselő. Az RMDSZ javaslata előírta volna azt, hogy a szóban forgó bíróságokon, törvényszékeken és ítélőtáblákon alkalmazzanak az illető kisebbség nyelvét ismerő bírákat, ügyészeket és kisegítő személyzetet is.


Újabb fél év Becalinak
Három és fél év letöltendő szabadságvesztést szabott ki összbüntetésként tegnap a bukaresti törvényszék Gigi Becali politikus-futballmecénásra, miután összevonta a volt parlamenti képviselő, a Steaua labdarúgóklub mecénása három jogerős ítéletét. Becali május huszadikán kezdte meg annak a hároméves börtönbüntetésnek a letöltését, amelyet a védelmi minisztériummal lebonyolított telekcsere ügyében kapott hivatali visszaélésben való bűnrészességért. Összbüntetés kiszabása azért vált szükségessé, mert június elején Becalit újabb három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a „pénzestáska-ügyben”, amiért úgy próbált bajnoki címet vásárolni a második helyen álló Steauának, hogy 1,7 millió eurót ajánlott fel az éllovas csapat ellenfelének. Becali egy harmadik ügyben idén februárban három év felfüggesztett büntetést is kapott, amiért testőrei bevetésével – autós üldözés és utcai lövöldözés során – maga intézkedett ellopott luxusautója visszaszerzéséről. A tegnap megállapított három és fél éves össz­büntetés ellen a bukaresti táblabíróságon lehet fellebbezni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2013-06-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Antal Árpád: Nem szabad elhamarkodni a tiltakozást

Aligha lesz alkotmánymódosítás az idén, és enélkül a régiósításról sem beszélhetünk – véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése (amellyel egy évig elhalasztja a harmincszázalékosra csökkentett részvételi küszöbű referendumtörvény alkalmazását) új helyzetet teremtett a hazai politikában.
 
2013-06-28: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Újratemették Skultéty földi maradványait
Katonai tiszteletadással tegnap ünnepélyesen újratemették a májusban Újaradon kihantolt Skultéty László földi maradványait a szlovákiai Hegyesmajtényban. Az 1831-ben elhunyt huszárt, aki 81 éven át szolgálta a magyar hazát, a támogatásával épült hegyesmajtényi templom kertjében helyezték sírkamrába.