Hírsaláta

2013. június 28., péntek, Belföld

CSAK A NAGYHALAKRA VADÁSZNAK. Ezentúl csak az egymillió eurónál nagyobb csalások ügyében vizsgálódhat a Korrupcióellenes Ügyészség. A hatóság feladatkörének módosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben is.

A Korrupció­ellenes Ügyészség ezentúl nem indíthat bűnvádi eljárást vámhatósági ügyekben, illetve egymillió eurónál kisebb adócsalások esetében. A korrupciós ügyekben, illetve olyan adócsalások esetében, ahol korrupció gyanúja is felmerül, továbbra is a Korrupcióellenes Ügyészség feladata lesz a vizsgálatok levezetése. A hatóság emellett befejezi majd az eddig elkezdett vizsgálatokat is. (Erdély FM)
IGAZI HATALMAT KAPOTT AZ ADÓHATÓSÁG. Csalásellenes Igazgatósággá alakul át Romániában az Adó- és Pénzügyi Hivatal, amelybe a pénzügyőrséget és a vámhatóságot is beolvasztják – döntötte el szerdai ülésén a kormány. A hatóság elsődleges feladata az adócsalás visszaszorítása lesz. A sürgősségi kormányrendelettel létrehozott Csalásellenes Igazgatóság bűnvádi eljárásokat is folytathat a szervezett bűnözés elleni ügyészség felügyelete alatt. A kormány közleménye szerint a hatóságok összevonása előfeltétele volt az adóhivatal átszervezésének, amelyre a Világbankkal kötött hitelmegállapodásában Románia kötelezettséget vállalt. A jelenlegi 221 Adó- és Pénzügyi Hivatal helyett az összevont hatóság 47 kirendeltséggel fog működni, amelyet nyolc regionális igazgatóságba szer­veznek. (Cotidianul)
ÚJRAINDÍTJÁK A MAROSVÁSÁRHELYI SZÍV­KÓRHÁZAT, és október elején elvégzik az első szívátültetést is. Az intézet újraindításáról szóló döntést szerdai ülésén hozta meg a kormány. (Mediafax)
KÉTMÉTERES BETHLEN GÁBOR-SZOBROT ÁL­LÍ­TA­NAK KOLOZSVÁRON. Október 23-án, erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján felállítják Kolozsváron Bethlen Gábor szobrát – jelentette be Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke. Elmondta, sikerült az összefogás, és ennek eredményeként egész alakos bronz Bethlen-szobrot avatnak a kolozsvári alsóvárosi református templom kertjében. A szobor pályázati pénzekből és közadakozásból készül majd el. A 220 centiméter magasságúra tervezett alkotás készítője az erdélyi református lelkészcsaládból származó, már régóta Magyar­orszá­gon élő Péterfy László szobrászművész. (MTI)
BLAGÁÉK IS IGYEKEZNEK. Árnyékkormányt alakítana ősszel a Demokrata Liberális Párt, hogy ellenőrizze a Ponta-kabinet tevékenységét – jelentette be Vasile Blaga, az alakulat elnöke. A politikus azt is közölte, javasolni fogja a De­mokrata Liberális Párt vezetőségének az Országos Koordináci­ós Tanács két héten belüli összehívását az alternatív kormány működési szabályzatának elfogadása végett. (Bukaresti Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2013-06-28: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Újratemették Skultéty földi maradványait
Katonai tiszteletadással tegnap ünnepélyesen újratemették a májusban Újaradon kihantolt Skultéty László földi maradványait a szlovákiai Hegyesmajtényban. Az 1831-ben elhunyt huszárt, aki 81 éven át szolgálta a magyar hazát, a támogatásával épült hegyesmajtényi templom kertjében helyezték sírkamrába.
2013-06-28: Közélet - Hecser László:

Megnyílhat a baróti strand

Nem kevés vitával, de végül mindhárom párt támogatásával fogadták el Barót tanácsának tegnapi ülésén azt a határozatot, mely lehetővé teszi a strand működtetését. A közös nevezőre jutáshoz az RMDSZ-nek is engednie kellett. A strand valószínűleg jövő héten nyitja meg kapuit.