Röviden

2008. január 15., kedd, Világfigyelő
Éleződik a helyzet

A British Council az orosz tilalom ellenére folytatja oroszországi tevékenységét, mivel bezárása nem jogszerű ― jelentette ki Tony Brenton moszkvai brit nagykövet.

A moszkvai külügyminisztérium közölte tegnap, hogy leállítja a vízumkiadást a British Council újonnan kijövő munkatársainak, akik a szentpétervári és a jekatyerinburgi irodában dolgoznának, miután London nem teljesítette a kulturális intézet két irodájának bezárására vonatkozó orosz utasítást. Vlagyimir Tyitov külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkva adminisztratív és jogi lépéseket tesz a British Council regionális intézményei ellen, s fenntartja magának a jogot a moszkvai iroda elleni további lépések megtételére.

Ujjlenyomatot vesznek

Nagy-Britannia most már minden olyan beutazótól ujjlenyomatot vesz, akire vízumkötelezettség érvényes ― közölte tegnap a brit bevándorlásügyi államminiszter. Liam Byrne kijelentette: a program a gyors előkészítés révén három hónappal a tervezett április eleji határidő előtt beindulhatott. Az ujjlenyomat-vételi kötelem 133 ország állampolgáraira vonatkozik. 2007. január 1-jétől a román állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba.

A lényegre tértek

Megkezdődött tegnap a legfontosabb kérdések megvitatása az izraeli―palesztin tárgyalások keretében, ami elvezethet ― George Bush amerikai elnök reménye szerint még hivatali idejének lejárta előtt ― a felek békemegállapodásához. A Jeruzsálemben folyó tárgyalásokat izraeli részről Cipni Livni külügyminiszter, palesztin részről Ahmed Korei volt kormányfő vezeti. A konfliktus ,,végleges rendezése" olyan kérdések megoldását jelenti, amelyeken minden korábbi izraeli―palesztin tárgyalás megbukott: Jeruzsá­lem státusa, a ciszjordániai zsidó telepek felszámolása, a palesztin menekültek hazatérésének joga, a leendő palesztin állam határai, a biztonsági kérdések, a vízforrások megosztása.

Támogatókat keres

Rijádba érkezett tegnap délután George Bush amerikai elnök: szaúdi szövetségesét próbálja megnyerni abbeli erőfeszítéseinek, hogy létrejöjjön egy békeszerződés Izrael és a palesztinok között. Valamivel kevesebb mint 48 órás látogatása során várhatóan arról is igyekszik meggyőzni vendéglátóját, Abdallah szaúdi királyt, hogy Iránt el kell szigetelni, törekvéseit meg kell fékezni. Bush Dubajból érkezett Szaúd-Arábiába, ahol első ízben jár.

Hazahozzák a késelőt

Átadják a román hatóságoknak azt a tizenkét éves gyermeket, aki csütörtökön a budapesti Blaha Lujza téren megkéselt egy tizenöt éves fiút ― közölte Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap. A szaktárca vezetője elmondta: a magyar gyermekvédelmi szervek felvették a kapcsolatot román kollégáikkal, így a román állampolgárságú gyermek hamarosan visszakerülhet szülőhazájába. A fiú életkora miatt nem büntethető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2008-01-15: Világfigyelő - x:

Magyar tükör

A kitelepítés népcsoportok kollektív büntetése volt, amely az érintettek kollektív szenvedéstörténetéhez vezetett ― mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap a Veszprém megyei Bánd községben a település német nemzetisége kitelepítésének 60. évfordulóján.
2008-01-15: Közélet - Farkas Réka:

Félretájékoztatnak a polgármesterek?

György Ervin prefektus azt gyanítja, a polgármesterek hamis adatokat továbbítanak in-tézmé­nyé­nek a föld- és erdő-visszaszolgáltatásról.