Hírsaláta

2013. július 5., péntek, Belföld

LELŐTT ROMA MIATT MARASZTALTÁK EL ROMÁNIÁT. Harmincezer eurós kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy roma fiatal családjának, akit még 2006-ban lőttek le rendőri intézkedés során. A bírák megállapították, hogy a hatóságok megsértették az áldozat élethez való jogát. Az ügy hatékony kivizsgálásának elmulasztása miatt is megrótták a román államot. Az áldozat, Adrian Cobzaru édes­apja még 2007-ben fordult az EJEB-hez. Adrian Cobzarut 2006. szeptember 19-én lőtte le egy rendőr a család házának udvarán. Az EJEB szerint a román hatóságok a mai napig nem vizsgálták ki az ügyet. (Krónika)

NEHÉZ AZ ÁLLAMALAPÍTÁS. A szerdai, történelem írásbeli vizsga bizonyult a legnehezebbnek az érettségiző diákok számára. A téma a modern Románia megalakulása a 19. században, azaz Alexandru Ioan Cuza és I. Károly idején. (Ziare.com)
JÚLIUS KÖZEPÉN ÉRKEZIK CHRISTINE LAGARDE. A Nemzetközi Valutaalap elnöke július 15–16-án tartózkodik az országban, a hatóságokkal Ro­mániáról és Kelet-Európáról, illetve a régió gazdasági fejlődésének új paradigmáiról, a gazdasági növekedés lehetőségeiről, az ország kihívásairól tárgyalna. A Me­diafax hírügynökség szerint Christine Lagarde nemcsak a hatóságokkal, hanem a magánszférával, civil szervezetekkel és akadémikusokkal is találkozik. Kinevezése óta ez az első látogatása.
BIZONYTALAN A RONCSAUTÓPROGRAM JÖ­VŐJE. A környezetvédelmi tárca jövőre már várhatóan nem indít roncsautóprogramot, ám erről még nem született döntés – jelentette ki Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter. Nyilatkozatának előzménye, hogy a programot az utóbbi időben a személygépkocsi-tulajdonosok és a roncsbegyűjtő cégek vezetői egyaránt bírálták. A tárca­vezető véleménye szerint a programról le kellene mondani, mert „már nincs hasznára sem a környezetvédelemnek, sem a gépparknak, sem pedig a polgároknak”. Hozzátette: leállítása még vita tárgya lesz a minisztériumban.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2013-07-05: Közélet - :

Törvényt sértő útjelző táblák

A Hargita Megyei Törvényszék ítélete értelmében Csíkszeredában ki kell cserélni azokat az útjelző közlekedési táblákat, amelyeken előbb magyarul szerepeltek a településnevek.
2013-07-05: Közélet - Fekete Réka:

Új székhelyen a bőrgyógyászat (Megyei kórház)

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyászati osztálya a régi épület romos földszintjéről a fertőző betegségek, onkológia és reumatológia közös épületének második emeletére költözött. A korszerűen berendezett létesítményt tegnap avatták.