Az utca hangja

2013. július 5., péntek, Nyílttér

KÁNYÁDI N. MIHÁLY, Szentiván­laborfalva. Gyáva népnek nincs hazája, így tartja a közmondás, és ez valóban így igaz. Sajnálom, de úgy vélem, hogy az elmúlt száz esztendőben összességében gyáva módra viselkedett az erdélyi magyarság (bár voltak és vannak olyanok, akik szabadságukat vagy életüket áldozták e hazáért).

Azt hittük, az alázatos viselkedés elegendő ahhoz, hogy Trianon után otthon érezhessük magunkat Romániában, hazánknak tudhassuk Erdélyt. Lám, ehhez az ideálhoz száz év nem volt elég, sőt, hovatovább egyre szorul a hurok. Amikor Erdélyt – a benne lakó több mint két­millió magyarral – Romániához „vakolták” (I. C. Brătianu kifejezése), a sok-sok ígérgetés között az is szerepelt, hogy az új román állam teljes egyenlőséget biztosít összes polgárának, a kisebbségeknek önállóságot a közigazgatásban, oktatásban, egyházaiban, nyelvhasználatát nem korlátozza. S lám, mindez ma is hiányzik, sőt, napjainkban talán még fokozottabb mértékben folyik az erdélyi ma­gyarság megfélemlítése és jogainak csorbítása. A székely zászlót, a magyar feliratokat, jelképeket levetetnék, nem lehet magyar nevű utca Nagyváradon, iskola Maros­vásárhelyen, temetőnk Kolozsváron. Elöl­járóinkat perbe fogják, elkobzott egyházi, közösségi javainkat nem szolgáltatják vissza, és most már Székelyföldet is feldarabolnák. Ezt nem engedhetjük, ezért úgy vélem, a magyar pártoknak, szövetségeknek, civil szervezeteknek az RMDSZ szárnyai alatt azonnal össze kell fogniuk (a kellene nem elég), és erőteljes fellépéssel fel kell rázniuk a közvéleményt. Ebben a kérdésben a magyarságnak egy húron kell pendülnie! Tudjuk, hogy a román nacionalisták félnek a valóságtól és a történelmi igazságtól, de ezek előbb-utóbb napfényre kerülnek. Ha viszont továbbra is gyáváskodunk, nem lesz hazánk.
FERENCZ BÉLA, Sepsiszentgyörgy. Magasan lobogjanak a székely zászlók, hogy lássák őket Brüsszelben is! Miért félnek a románok a magyar, székely, szász jelké­pektől? Amikor Erdélyt Romániához fércel­ték, tudták, ki lakik benne, a mai zászlóhá­ború csak az államalkotó népek rosszindulatú zaklatása a később betelepedettek ré­széről. A magyarországi románok bezzeg szabadon használhatják szimbólumaikat! Mond­hat akárki akármit, Ro­mániában akkor lesz demokrácia, amikor ez a csökönyös tudatlanság legalább a vezetői szintről eltűnik.
PAP GÉZA, Gidófalva. A múlt hétvégén lezajlott 11. falunapokat immár 10. alkalommal szervezte Berde József polgármester úr. A színvonalas programok két napig szórakoztatták a közönséget, a tudósításból azonban kimaradt a lovas programok egyike, pedig az egyes és kettes fogatok versenye vonzotta a legtöbb nézőt. Az egyes fogatok közül Pap József Attila lett az első, a sepsikőröspataki Komán Csaba a második, Berde Róbert a harmadik. A kettes fogatoknál Fazakas János első, Berde Róbert a második, Jancsó Ernő a harmadik helyen végzett. A lovas programok levezetője, Bartha Róbert ezúttal is bizonyította szakmai hozzáértését és igazságosságát, de elismerés illeti azt a tizenkét asszonyt is, aki két napon keresztül sütötte a kürtőskalácsot az ünnepség résztvevőinek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2013-07-05: Közélet - :

Ballagás a tanítóképzőben

Elballagtak tegnap a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett kézdivásárhelyi tanítóképző karának idei végzős hallgatói.
2013-07-05: Nyílttér - :

Bibliaismereti jutalomüdülés

Július első napjaiban a festői környezetű Bikfalván szervezte meg a bibliaismereti juta­lomtábort a Sepsi Református Egyházmegye (a megyei tanács és több vállalkozás támogatásával) azoknak a diákoknak, akik sikeresen  teljesítettek a bibliaismereti tantárgyverseny egyházmegyei szakaszán.