Semjén: kitartunk Székelyföld mellett

2013. július 17., szerda, Világfigyelő

A székelység és a magyarság soha nem kért olyat, ami ne lenne általános az Európai Unióban – jelentette ki Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a Kossuth Rádióban.
 

  • Székely zászló a budapesti parlament épületén
    Székely zászló a budapesti parlament épületén

A Parlament 7-es, legforgalmasabb kapuja fölött leng a székely zászló. Semjén Zsolt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában hangsúlyozta: fontos, hogy a Székelyföldön élők ezt tudják, amikor azért üldözik őket a saját szülőföldjükön, mert kiállnak szimbólumaik mellett. A magyar olyan sajátos nemzet, amely három részből áll: van az anyaországi, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság, de ez a három nemzetrész egyetlen nemzetet alkot, s maga a nemzet kerül veszélybe, ha bármelyik ezek közül eltűnik. Ezért minden nemzetrésznek éreznie kell, hogy a magyar állam mögöttük áll – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.
A székelység egysége történelmi, kulturális adottság füg­­getlenül attól, hogy a politika Trianontól a mostani re­gionalizálásig hogyan akarja közigazgatásilag szétszabdalni Székelyföldet. Akárhogy szabdalgatják azonban, Szé­kelyföld egy valóság, ugyanakkor a meg­­maradásunkat nagyban se­gíti, ha egy régióhoz tartozik a tömbmagyarság – fogalmazott Semjén. Hozzátette: ez a Par­tium tekintetében ugyanígy van, Szat­már, Bihar és Szilágy megyének egyben kell lennie. Semjén hangsúlyozta: a kormány a végsőkig kiáll Szé­kelyföld mellett, minden segítséget megad a székelyeknek, hogy – élve természetes szabadságukkal, állampolgári jogaikkal – akik együtt akarnak lenni, azok együtt lehessenek, és ne kényszerítsék bele őket olyan hatalmas, román közigazgatási megyékbe, ahol a többségből kisebbség lesz, és nehezen tudják érvényesíteni az identitáshoz fűződő jogaikat.
Semjén Zsolt különösen fontosnak nevezte a nemzet közjogi egyesítését, vagyis, hogy a világon bárhol élő magyar megkaphatja az állampolgárságot. Az igazi erő az asszimiláció megfordítására az állampolgárság megadása: útlevél és szavazati jog – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2013-07-17: Közélet - :

Ritka gomba

A felmelegedés jele, hogy olyan gombát szedtem a Bodoki-hegység egyik déli lejtőjének erdejében, melynek előfordulásáról a Keleti-Kárpátokban eddig nem volt adatunk, hisz az melegkedvelő.
2013-07-17: Világfigyelő - :

Kínzástól tart Snowden

Edward Snowden hivatalosan benyújtotta kérelmét az illetékes orosz hatóságoknak, mivel attól tart, hogy Amerikában kínzásnak lenne kitéve.