Röviden

2008. január 16., szerda, Világfigyelő
Ukrajna NATO-tag kíván lenni

Ukrajna írásbeli folyamodványt intézett a NATO-hoz, kérve az észak-atlanti szövetség tagsági akciótervéhez való csatlakozását — közölte Richard Lugar amerikai szenátor, miután találkozott az ellenzéki Régiók Pártja képviselőivel. Lugar elmondta: Viktor Juscsenkóval tartott találkozóján az elnök közölte, hogy a nyilatkozatot az elnök, a kormányfő és a házelnök is aláírta.

Erősítenek Afganisztánban

George Bush amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok 3200 tengerészgyalogost vezényeljen Afganisztánba a NATO-csapatok megerősítésére — közölte az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon előző nap még azt közölte, hogy Robert Gates miniszter a Fehér Háznak tett létszámnövelési javaslatról akkor egyeztet majd az amerikai elnökkel, ha az visszatér közel-keleti körútjáról. Washington szerint a csapaterősítést a tálib erőknek a következő hónapokban várható támadássorozata teszi szükségessé.

Bush óva int

Az amerikai elnök óva intette Iránt a Perzsa-öbölben tartózkodó amerikai hajók megtámadásától, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az arab vezetők a közel-keleti békemegállapodás megkötését akarják. Közel-keleti körútjának utolsó előtti állomásán, Rijádban George Bush megismételte, hogy Iránnak súlyos következményekre kell számítania, ha iráni hajó amerikai ellen támad. Bush felszólította a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait, hogy fokozzák a kitermelést, juttassanak több olajat a világpiacra. Kiemelte, hogy a magas árak az amerikai gazdaság lassulásához vezethetnek. * Egy amerikai haditengerészeti szakértő szerint nem az iráni járőrhajók küldtek fenyegető rádióüzenetet az amerikai hadihajóknak a január 6-i amerikai—iráni incidens idején a Hormuzi-szorosban — olvasható a The Washington Postban.

Növekvőben Ázsia súlya

Kína és India közös érdeke az ázsiai béke és stabilitás fenntartása, a két országnak elegendő tere van a régióban a növekedéshez és felvirágzáshoz — jelentette ki tegnap a pekingi társadalomtudományi akadémián elhangzott előadásában Manmohan Szingh indiai miniszterelnök. Szingh úgy fogalmazott: Újdelhi olyan külpolitikát kíván folytatni, amely stratégiai autonómiát kölcsönöz számára a világban. Úgy vélekedett, hogy India és Kína a nemzetközi rend középpontjába kerül ebben a században, amely — mint mondta — a történelem izgalmas időszaka lesz, a világgazdaság súlypontja áttevődik Ázsiába.

Baloldali elnök Guatemalában

Több mint fél évszázada először van baloldali elnöke Guatemalának, miután hétfőn beiktatták hivatalába a szociáldemokrata Alvaro Colomt. A tavaly ősszel megválasztott Colom egyebek között a szegénység elleni küzdelmet ígérte híveinek. A 13 milliós latin-amerikai ország lakosságának a fele napi egy dollárnál kisebb összegből tengeti életét. A beiktatáson részt vett tíz külföldi államfő, köztük Hugo Chávez venezuelai elnök, aki kész többek között kedvezményes olajszállításokkal támogatni Colom kormányát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2008-01-16: Világfigyelő - x:

Megalakult a Civilizációk Szövetségének Fóruma

Magyarország fontosnak tartja, hogy mindenütt, ahol kisebbségek élnek, kiemelten figyeljenek a kisebbségek jogaira, emberi méltóságára — hangsúlyozta Göncz Kinga külügyminiszter tegnap a Civilizációk Szövetségének Fóruma nevű, ENSZ-égisz alatt működő nemzetközi fórum madridi alakuló ülésén.
2008-01-17: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamá­si Áron Színház társulata ma 19 órától a Székely János- és Illyés Gyula-bérleteseknek (volt Déryné-bérlet, valamint a kézdivásárhelyi felnőttbérletesek) játssza a nagyteremben a John Steinbeck regényei alapján készült George és Lennie című drámai játékot Barabás Olga rendezésében.